Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен?
Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен? / БГНЕС, архив

Минимална е възможността на предстоящите парламентарни избори да се гласува по изцяло мажоритарна система. Това заяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Четин Казак.

Промяната на изборната система, и то такава сериозна промяна, каквато се предлага, трябва да бъде направена с достатъчно време, в спокойна обстановка, от парламент, в който има стабилно мнозинство, стабилно установено разпределение на силите, с дълъг хоризонт, обясни Казак.

Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен
netinfo

Според него този парламент трябва да се фокусира само върху онова, което реалистично може да направи, а на следващото Народно събрание да бъде оставена задачата за сериозни реформи в изборното законодателство.

Ако 43-тото Народно събрание сформира правителство и си изкара мандата до край, вероятно може, но в следващите два месеца това е абсолютно невъзможно. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в парламента в отговор на въпрос дали може това Народно събрание да промени избирателната система така, че изборът на следващите парламентарни избори да е изцяло мажоритарен.

Той обясни, че парламентът трябва да се произнесе по въпросите от референдума до три месеца, а след това срокът по закона за референдумите е две години, в които трябва да се направят промените в законодателството. Според Зеленогорски това е изключително сериозно и има доста въпроси, който трябва да получат отговор.

Възможно ли е още следващият вот да бъде изцяло мажоритарен
netinfo

Според него промени в Изборния кодекс могат да се направят след изборите. Преди Коледа и Нова година сме, този парламент има живот около два месеца, в същото време трябва да се гледа на второ четене бюджетът, референдумът, антикорупционният и антитерористичният закон - има поне още 10-15 важни законопроекта, които трябва да минат, добави Зеленогорски.

Предсрочни парламентарни избори най-късно на 2 април, смята Цветан Цветанов

Всички партии без изключение са били обслужени, защото е липсвала дискусия и мнение преди референдума, а след провеждането му са започнали да говорят колко е вредно. Това посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. От тази гледна точка, всички с мълчаливото си съгласие задоволяваха политическите си намерение да може да бъде атакуван ГЕРБ, каза той.

Цветанов посочи, че ГЕРБ ще участва активно във всички дискусии, които ще бъдат провеждани. ГЕРБ категорично е застанала зад позицията да се съобрази с тези над два милиона и половина български граждани, които дадоха гласа си за мажоритарна система, посочи той.

Според него колкото по-скоро започне разглеждането на промените в Изборния кодекс, токова по-добре, но не може да се мине без дискусии и обществено обсъждане. По думите му това е много важно от гледна точка на прецизността и на това, което би могло да бъде най-доброто за българските избиратели.

Председателят на групата каза, че от ГЕРБ ще решат дали да внесат законопроекта на омбудсмана Мая Манолова или ще внесат друг, след като бъде изготвен правен анализ. Той смята, че всички, които сега говорят, че мажоритарното гласуване би създало проблеми в избирателната система, е трябвало да направят всичко възможно да обяснят последствията от референдума и резултата.

АБВ призова за широки дискусии в следващия парламент по промяната на изборната система. На пресконференция в Народното събрание зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че този състав на парламента е с нулев кредит на доверие у българските граждани. По думите му този парламент е показал как може да сменя правила по време на изборна надпревара и не е в състояние да се занимава с такъв сериозен въпрос като промяна на изборната система.

Според зам.-председателя на Парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова трябва да се проведе дълбока дискусия по промяната на изборните правила и тази дискусия не може да се затвори в рамките на един-два месеца, в които ще работи този парламент.

От АБВ припомниха, че те са за силен мажоритарен елемент в изборната система. Тодорова обаче обясни, че според една хипотеза изцяло мажоритарен вот би довел до това само една или две партии да имат депутати или пък в парламента ще отидат местни феодали, корпоративно обвързани лица, което ще направи Народното събрание толкова фрагментирано, че трудно биха се формирали мнозинства.

Източник: БТА