Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система
Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система / БГНЕС, архив
Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система
91268
Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система
  • Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система

Новоизбраният президент Румен Радев ще свика среща за мажоритарната избирателна система, ако и третата политическа сила върне мандата за съставяне на правителство и единственият изход са предсрочните избори. Това коментира Радев след церемонията по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избора му за държавен глава. Според Радев няма политическа криза в страната, а нормална конституционна процедура.

Победителят в президентския вот Румен Радев обясни, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, ще инициира среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на Националния референдум, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан

"Най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори, но нека да не гадаем", каза Радев. Визирайки заявките на БСП и ГЕРБ, че след като получат от президента мандат, ще го върнат, Радев напомни, че има още един мандат, който Плевнелиев трябва да връчи. Нека да го изчакаме, нека да дадем шанс, призова Радев.

На въпрос мисли ли за служебно правителство, Радев категорично заяви, че понастоящем това е ангажимент на президента Плевнелиев. "Знаете кога встъпвам в мандата си. Нека да изчакаме", каза Радев.

Радев и Плевнелиев на първа среща, вижте за какво са говорили (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той изтъкна, че президентът винаги трябва да бъде готов. "Искам да кажа нещо: ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще настоявам в тази ситуация и ще инициирам срещи с председателя на българския парламент, с лидерите на всички парламентарно представени партии и експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума и на тази среща да се обсъдят вариантите за мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите текстове. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме към предсрочни парламентарни избори", каза Радев.

Церемонията откри председателят на парламента Цецка Цачева. Тя поздрави доскорошния си опонент в президентската надпревара - Румен Радев. "Вярвам, че няма да пожалите сила и енергия да отговорите на това доверие и да работите в интерес на българските граждани", каза Цачева. "Искам да поздравя и ЦИК за огромната работа, добре свършена, за добрата организация на тези избори", каза Цачева.

Радев планира среща с експерти за въвеждане на мажоритарната система
netinfo

След официалната церемония бившите опоненти Цачева и Радев вдигнаха наздравица с чаша шампанско в чест на победата.