Държавният глава Росен Плевнелиев e поздравил Румен Радев с избирането му за президент на България след приключилите на 13 ноември избори за президент и вицепрезидент на страната. Държавният глава и новоизбраният президент разговаряха по време на среща, продължила повече от час, на „Дондуков" 2.

Радев печели 59,4%, а Цачева – 36,2% при 100% обработени протоколи

Двамата са обменили мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Бойко Борисов подаде оставка

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник са обменили мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната.

От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт, се казва в съобщението на президентската институция след срещата.

Радев определи срещата с Плевнелиев като ползотворна

Радев и Плевнелиев на първа среща вижте за какво са говорили (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Росен Плевнелиев и Румен Радев са обсъдили приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и са споделили оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Двамата са коментирали и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции.

За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, e било подчертано по време на разговора.

Радев и Плевнелиев на първа среща вижте за какво са говорили (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Срещата между настоящия държавен глава и неговия наследник на поста бе по инициатива на Плевнелиев.

След като гласува вчера, президентът Плевнелиев каза, че ще поздрави веднага своя приемник и ще го покани на среща, за да започнат да работят заедно и да го запознае с текущите задачи и организацията на дейността на президентската институция.

"Като държавен глава си поставих приемствеността и надграждането като основен приоритет на президентската институция. Много бих се радвал това да продължи и занапред", заяви Плевнелиев.

Радев за победата: Това е началото на най-важната мисия в моя живот

На пресконференцията снощи Румен Радев определи изразената позиция на президента Плевнелиев като държавническа и посочи, че така се гарантира приемственост.

видео: nova.bg