Ген. Радев сподели за какво са говорили с Плевнелиев
91158
Ген. Радев сподели за какво са говорили с Плевнелиев
  • Ген. Радев сподели за какво са говорили с Плевнелиев

Двама президенти може да редят евентуален бъдещ служебен кабинет на България. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев с новоизбрания държавен глава Румен Радев.

"Не сме обсъждали имена за служебно правителство с Плевнелиев на тази среща", заяви след разговора Радев. Той уточни, че все още е рано да се говори за имена в евентуалното служебно правителство, тъй като са минали едва няколко часа от депозирането на оставката от страна на премиера Бойко Борисов.

Бойко Борисов подаде оставка

По-рано в понеделник министър-председателят внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Радев и Плевнелиев на първа среща, вижте за какво са говорили (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Росен Плевнелиев и новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев ще водят консултации при назначаването на евентуалния служебен кабинет. Това стана ясно след срещата им на 14 ноември. "Нека да не бързаме. Днес се подаде оставка от правителството", посочи Радев.

"Имам уверението на Плевнелиев, че ще имаме консултации по този въпрос", каза Радев и допълни, че въпросът за евентуален служебен кабинет зависи от това дали парламентарно представените партии ще направят опит да съставят правителство след връчване на проучвателен мандат от президента.

Радев сподели за какво са говорили с Плевнелиев
netinfo

"Представете си, че някой от тях ще има волята или ще състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме", призова Радев.

Очаква се оставката на кабинета "Борисов 2" да бъде гласувана на заседание на парламента в сряда, 16 ноември.

Ако след това конституционната процедура по връчване на проучвателни мандати не даде резултат и те бъдат върнати, президентът Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание в последните три месеца от мандата си и така то продължава работа. Евентуален бъдещ служебен кабинет ще е третият, съставен от Росен Плевнелиев.

Плевнелиев отправи искане до КС за тълкуване на разпоредби от Конституцията

По този начин през декември можем да се окажем в уникална ситуация - да имаме служебно правителство, но и работещ парламент. При подобна ситуация служебното правителство и Народното събрание ще работят заедно, докато новият държавен глава не встъпи в длъжност. След това Румен Радев ще разпусне парламента и ще обяви дата за предсрочни избори. Срокът е два месеца, което означава, че вотът за нов парламент може да е в края на март или началото на април.

Радев за победата: Това е началото на най-важната мисия в моя живот

До евентуалното разпускане на парламента обаче престоят няколко ключови задачи пред депутатите. Първата е приемането на бюджет 2017, както и бюджетите на Здравната каса и ДОО. Народното събрание е длъжно в тримесечен срок да разгледа и трите въпроса от националния референдум и да се произнесе по тях.