Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан
Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан / БГНЕС, архив
Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан
91258
Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан
Интервю на Теодора Симова с Иво Христов
  • Социолог: Радев не трябва да се меси в служебен кабинет на Плевнелиев, това е капан
  • Интервю на Теодора Симова с Иво Христов

Патриотите навярно ще опитат да направят кабинет в рамките на този парламент, но едва ли ще успеят. Такова мнение изрази пред Дарик социологът професор Иво Христов.

По думите му, ако се върви към предсрочни избори и настоящият президент Росен Плевнелиев съставя служебно правителство, новоизбраният държавен глава Румен Радев не трябва да се меси при формирането му, това би бил капан за него.

Борисов категоричен: Няма да прави нов кабинет, минава в опозиция

По думите на социолога е ясно защо БСП и ГЕРБ не искат да съставят кабинет в рамките на настоящия парламент, а от Реформаторския блок и да искат, не могат.

Каракачанов: След оставката на Борисов администрацията в държавата е в шок и не работи

"На Патриотите им е ясно, че ако бъде въведена така наречената мажоритарна система, те ще гледат парламента от външната му страна, тоест че това е всъщност операция по разчистване на политическия дребосък със стабилизиране на статуквото около една-две централни политически сили. Ето защо те ще правят всичко необходимо, за да не допускат този сценарий с всички възможни форми", каза професорът.

Софиянски вижда решение за политическата криза в експертно правителство с мандата на ПФ

В коментар на това, че кандидатът на Обединените патриоти за държавен глава Красимир Каракачанов остана трети в битката за Дондуков 2, професорът коментира, че той действително е спечелил 16 на сто от гласовете, но все пак логиката на президентските избори и на парламентарния вот много се различават. Поради тази причина въобще не е сигурно, че Патриотите ще получат същия дял от вота и на изборите за Народно събрание. "Те го знаят, конкурентите им го знаят, всички го знаят, поради която причина ще се опитат да се тупа топката и ако може, максимално да се печели политическо време", каза Христов.

Премиерът Борисов: Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ

По думите му не е сигурно дали Патритотите ще останат обединени до бъдещ парламентарен вот. "Тях единственото нещо, което ги събира в едно, е тяхната електорална слабост поотделно. Добре калкулирана сметка, че заедно, базирайки се на ресурсите на трите съставки, съчетано с това, че излизане от властовата конфигурация веднага ги прави политически аутсайдери, ги държи заедно и ще ги държи заедно в едно желание да съставят нещо като кабинет. Мисля, че няма да успеят, но ще направят опит", каза проф. Христов.

Нямало как Плевнелиев да насрочи предсрочни избори, най-ранната дата за вота е 26 март

На въпроса кой президент трябва да състави следващото служебно правителство, социологът бе категоричен, че такъв въпрос няма и Конституцията е разписала ясна процедура. "Такава дискусия няма. Борисов взе да дава акъли на действащия и избрания президент все едно е в позиция и да им обяснява какво трябва да направят. Има си Конституция и там е казано: ако се наложи, ако ще се разпуска парламентът - 43-тото НС е по средата на мандата и формално не съществуват никакви предпоставки за неговото разпускане, - но ако се стигне до такова нещо, действащият президент назначава служебен кабинет, който има съответните статут и функции съгласно Конституцията", каза той.

Радев сподели за какво са говорили с Плевнелиев

Румен Радев формално няма никакво право да се меси в съставянето на служебно правителство от страна на Росен Плевнелиев, обясни социологът и допълни: "Второ, това е капан за господин Радев поради простата причина, че той след това трябва да носи отговорност за това служебно правителство. Това е такъв капан, че само наивник може да се хване на него. Тоест Радев да бъде въвлечен в бакиите на отиващия си режим и след това той да инкасира негативите и загубите от действията на този служебен кабинет, тоест да носи отговорност за него. Нещата се започват на чисто. Когато му започне мандатът, когато той вече е президент, защото в момента той е само избран, тоест когато той си влезе в правомощията, тогава може да назначава нов служебен кабинет или да направи трансформация в стария".

Цялото интервю на Теодора Симова със социолога проф. Иво Христов чуйте в звуковия файл