Борисов: Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство
91211
Борисов: Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство
  • Борисов: Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова ръководството на БСП да не дезертира от отговорност като първа сила на президентските избори и да приеме мандата за съставяне на кабинет.

След консултациите при президента Росен Плевнелиев от ГЕРБ обявиха, че минават в опозиция и ще работят за отстояване на ценностите на партията.

Премиерът Борисов: Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ

Бойко Борисов отново влезе в стила на библейското говорене, за да илюстрира поведението на БСП в ситуацията на подадена оставка: „Едно е да говориш, друго е да управляваш. Едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност. Има една хубава приказка: „Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". Ген. Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави „Белене", да ходи в Крим - каквото иска може да прави".

Борисов: Не съм се обидил, обществото показа, че иска промяна (ВИДЕО)

След провала на ГЕРБ на президентските избори Борисов заговори за проблеми с местната власт, но днес той направи следното уточнение: „Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставки, това, че казах, че ще си поговоря с кметовете, защото от много места идват сигнали, че не навсякъде те работят така, както хората очакват, това не значи, че ще им искам оставката или че те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там".

Въпреки че нарече доскорошните си партньори в управлението лицемери, Бойко Борисов не затвори напълно вратата към тях за сътрудничество след предсрочните избори: „Сега всички сме под емоция. Всичко стана бързо, очаквано. Всеки сега по някакъв начин е обиден на другите, счита, че заради другите това сме го понесли. В ГЕРБ мислят, че Реформаторите са ни виновни, Реформаторите мислят, че моите министри са виновни. Патриотите считат, че премиерът е виновен. Всички сега, с изключение на БСП, ДПС и ДСБ, които са радостни, другите сме загубили, не е хубаво".

Борисов подчерта, че действащият и новоизбраният президент са в добри отношения и се надява да изберат общ служебен кабинет вместо два отделни.

Според премиера в оставка предсрочните избори трябва да се проведат според нови правила, гласувани в съответствие с вота от референдума.

Росен Плевнелиев: В политическа криза сме

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че след политическите консултации ще свика заседание на КСНС. На него той очаква партиите да се обединят накъде да се върви в политическа криза. Плевнелиев допълни, че политическите консултации ще продължат и следващата седмица, след това ще има заседание на КСНС и едва след него ще започне с връчването на мандати за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент.