Калфин: Абсурд е парламент, който не може да избере правителство, да приема закони
Калфин: Абсурд е парламент, който не може да избере правителство, да приема закони / БГНЕС

Този парламент няма възможност да състави ново редовно правителство и е по-добре възможно най-бързо да има избори, за да има и ново мнозинство, което да състави правителство. Това каза в „Седмицата" по Дарик заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

"Нито парламентът има доверието, нито има възможност с него да се създаде правителство. Колкото по-бързо се мине през избори и се създаде ново, толкова по-стабилно правителство ще има. Няма смисъл сега да се правят опити", коментира Калфин и допълни, че от партия АБВ не биха съставили правителство с третия мандат, ако го получат от президента, и не биха подкрепили друг, който да го състави.

"Просто трябва да минем през избори, за да може да се създаде една по-стабилна коалиция, която да има перспектива да управлява. Този парламент е изцяло изчерпан и не би следвало да законодателства. Парламент, който не може да избере правителство, да приема закони, е абсурдно. Просто трябва да излезе в отпуска, докато не бъде разпуснато", посочи още той.

Според него изборите трябва да бъдат възможно най-рано, включително и 19 март, например.

По думите на Калфин не трябва да се променя избирателната система за следващите избори.

"Първо, това противоречи на всички правила, но този парламент не е в състояние да излъчи правителство, а вие искате да променя коренно избирателната система", коментира още Ивайло Калфин.