/ DarikNews.bg, архив
Братята Иван и Десислав Дамянови загубиха на първа инстанция делата за клевета и обида срещу Ивайло Йорданов, брат на 18-годишния Тодор, който почина след побой с тях през януари миналата година в центъра на Враца, съобщава "24 часа".
 
Делата срещу Ивайло Йорданов се гледаха в Районния съд във Враца, където магистратите го оправдаха по повдигнатите обвинения.
 
През януари започна делото за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца

Братята, известни като Поничките, бяха завели граждански искове срещу Ивайло за това, че през януари миналата година в национален ефир публично ги е обидил пред цяла България. Братята поискаха по 5000 лв. като обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Мотивите им обаче не бяха приети от съдебния състав и двамата бяха осъдени да заплатят разноските по делата.
 
При започване на делата Дамянови заявиха, че ако близките на Тодор им се извинят, ще оттеглят исковете си, но това така и не се случи.
 
Петорна експертиза разкри причината за смъртта на Тодор от Враца

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари м.г. след сбиване на улицата с Десислав и Иван Дамянови. Първоначално двамата бяха обвинени в непредумишлено убийство, но след силен обществен натиск и протести прокуратурата ревизира обвинението към най-тежкото – предумишлено убийство по хулигански подбуди.
 
Падна обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца

Назначената съдебно-медицинска експертиза обаче установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той е имал сърдечно заболяване.