Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца
Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца / Sofia Photo Agency, архив
Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца
84676
Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца
Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца
  • Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца
  • Пада обвинението на братята Дамянови за убийство на Тодор от Враца

Делото за убийството на 18- годишния Тодор Йорданов от Враца е прекратено. Разследването срещу двамата братя Иван и Десислав Дамянови вече се води само за извършено хулиганство.

Обратът по случая, който предизвика мощни и противоречиви обществени реакции, се дължи на консттациите от съдебно-медицинската експертиза, която бе оповестена в началото на месеца. Според нея починалият Тододор е страдал от хронично сърдечно заболяване, което е причинило смъртта му.

Петорна експертиза разкри причината за смъртта на Тодор от Враца

На 12 януари посред бял ден и на оживена улица във Враца 18-годишният ученик Тодор Йорданов влиза в пререкание с братята Иван и Десислав Дамянови с прякор Поничките.

Причината за скандала, според очевидци, е че Тодор нервно натискал клаксона на автомобила си, докато братята пресичали. Последвало сбиване, след което ученикът паднал на земята и починал. Оказа се, че боят е наблюдаван от доста хора в реално време, някои от които снимали с телефоните си случващото се, но не взели отношение.

В информацията за инцидента от самото начало се наблюдаваха сериозни противоречия. Острата обществена реакция избухна след новината, че прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата братя за причиняване на смърт по непредпазливост. Последваха масови протести във Враца и други градове на страната в защита на починалия Тодор и с искане за тежки наказания за двамата братя.

Светкавично главният прокурор разпореди екип от ВКП да извърши обстойна проверка на работата на държавните обвинители на местно ниво. Още тогава окръжният прокурор на Враца заяви, че върху прокуратурата се оказва натиск и призова хората да се успокоят и да оставят разследващите органи да си свършат работата.

След проверката от високо ниво обаче обвиненията на братята бяха преквалифицирани в най-тежките: умишлено убийство по хулигански подбуди. Последваха протести в града в подкрепа на братята Дамянови, както и изявления на свидетели на случая. Някои от тях разказаха, че Тодор пръв нападнал Иван и Десислав с метален бокс, а след нанесения му побой той бил в добро състояние и дори разговарял.

В крайна сметка до последния обрат в разследването се стигна след като на 5 февруари окончателно четворната съдебно-медицинска експертиза установи, че 18-годишният ученик е починал заради хронично сърдечно заболяване, а не вследствие на нанесените му по време на боя удари.

Пускат под гаранция обвинените за убийството на Тодор

При последното разглеждане на мярката за неотклонение на братята, когато те все още бяха обвинени в убийство, съдът реши да ги пусне на свобода под парична гаранция от по 2000 лв.