Братче и сестриче в социален дом заради домашно насилие
Братче и сестриче в социален дом заради домашно насилие / netinfo

Извеждат от семейство братче и сестриче, жертви на домашно насилие. В Дома за медико-социални грижи в Разград ще бъдат настанени двете деца, едното е в будна кома от осем месеца, а другото е в интензивно отделение на разградската болница от два дни.

С административна заповед на директора на “Социално подпомагане”-Разград за един месец ще бъдат изведени от семейството си братче и сестриче, живеещи в ромската махала в града. След това Районният съд ще прецени дали върху Ремзие и Реджеб е извършвано домашно насилие и ще реши дали да бъде приложена мярката “отнемане на родителските права”, обясни шефът на институцията Емил Чанков.

В четвъртък момчето на година и пет месеца е настанено в интензивно отделение на разградската болница с висока температура, разстройство и повръщане, вероятно свързани с вирусно заболяване.

Детето е в кома, при прегледа докторите установяват, че има и дълбоки рани в долната част на краката. Полицията образува дознание за средна телесна повреда, социалната служба също започва проучване по случая. Съдебномедицинска експертиза ще установи дали раните са от връзване, или както майката твърди – от падане на улицата.

Установено е, че в края на миналата година с тежка черепно-мозъчна травма в болница е приета с година по-голямата сестра на момчето. Според първоначалната версия тя е ударена с тесла по главата, по-късно дознанието по случая е прекратено поради липса на данни за престъпление. Момичето и до днес е в будна кома.

Емил Чанков заяви, че до дни Ремзие ще бъде настана в разградския Дом за медико-социални грижи, същата мярка ще бъде приложена и за брат й, след изписването му от болницата. Тази сутрин Реджеб е бил в стабилно състояние, съобщили на социалните работници лекуващите го лекари.