/ Васил Божков, Фейсбук
Намиращият се в Дубай Васил Божков направи първи коментар в социалните си мрежи след налагането на санкции от страна на САЩ. 

"Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов", пише той.САЩ санкционира Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми

"От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции", допълва той в позицията си във фейсбук. 

В заключение бизнесменът пише: "Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци".

Външно с позиция за наложените американски санкции

Ден по-рано САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации. Санкциите са въз основа на закона Магнитски”. Българският министър-председател Стефан Янев е уведомен за санкциите в телефонен разговор с помощник-държавния секретар Виктория Нюланд.

В документа от финансовото министерство на САЩ се посочва, че Пеевски и Божков са крупни български олигарси, а Илко Желязков, като бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции, е действал като дясна ръка на Пеевски.

Според САЩ Васил Божков многократно е подкупвал държавни служители. Посочват се примери с Държавната комисия по хазарта. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято”, които са притежавани или контролирани от Божков.

Бивш външен зам.-министър: Санкциите на САЩ са намек, че корупцията у нас излиза от контрол

Днес в 16:00 ч. се очаква да се проведе пресконференция.