Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
"Рецептата, която ще представим днес е ясна. Но преди всичко е необходим отговор на въпроса кой ще е лечителят. За да има политически потенциал, за да има управленска мощ, България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си". Това каза на брифинг, на който ГЕРБ представя антикризисната си програма, заместник-председателя на партията Томислав Дончев.

По думите му кризите в България не са вносни и не могат да бъдат решени секторно. 

"Може би след седмица ще представим комплексна управленска програма с разработени до детайли виждания за управление на държавата", каза още Дончев.

"Липсата на дърва за огрев е особено актуална: ние твърдим, че трябва да бъде възстановен старият модел, при който всеки ще има достъп до дърва за огрев на нормални цени. Същото е положението с мигрантския натиск: ако се върне стария подход с добрите отношения между нас и съседните ни страни, нямаше да е толкова силен натиска по границите', добави той.

"Днес повече от всякога България се нуждае от адекватни и бързи дейности, за да се преборим с проблемите, които "Продължаваме промяната" ни завеща", коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ кризата е в два аспекта: "първият е с доставките, при които ГЕРБ винаги се е стремила да постигне диверсификация. Който иска да работи за диверсификация, резервира капацитет, а не наема посредници".

"Булгаргаз" незабавно да обяви публичен международен дълг за доставчици на втечнен природен газ, и да се сключат дългосрочни договори. Трябва да има диверсификация и на доставките на свежо ядрено гориво", посъветва бившият министър.

Според нея вторият аспект на кризата е в цените на природния газ и на енергията. "Те са причина една голяма част от предприятията да намалян производството си, а други направо затвориха. Трябва да се преструктурира фонд "Сигурност" на енергийната система на страната - той трябва да обхване цялата сигурност на системата", допълни Петкова.

"Нашите очаквания са, че поне 400 хиляди души ще имат нужда от помощ за отопление. Два пъти повече хора търсят дърва за огрев. Резултатът от политиката на ПП е, че хората се връщат назад и започват да потребяват дърва. Но под ръководството на Корнелия Нинова хората й объркаха политиката в дърводобивния сектор, което вдигна цените на 200 лева от 90 лева на кубик миналата година. Трябва бързо възстановяване на практиката дърводобивът да се извършва от специализирани оператори и хората да получат дърва на приемливи цени", каза бившият социален министър Деница Сачева.

Като спешна мярка в борбата с мигрантския натиск Сачева посочи на първо място възстановяване на сътрудничеството с Турция и Гърция.

"Ние сме държавата с най-нисък брой на интегрирани украински бежанци в държавата. Полша интегрира над 400 хиляди, а ние - едва ли има и 5000. Вълната от мигранти и бежанци няма да спре, защото конфликтите около нас ще се задълбочават", добави Сачева и подчерта, че е необходимо институциите да работят в синхрон. Ние вече сме доказали, че можем да работим в синхрон, добави тя.

"Основният ни спор е с партията на посредниците - върна посредниците в газа, тока, нефта. Всичко се случва в полза на Руската федерация с подкрепата на партията на посредниците. И както и техните говорители да го обясняват, когато фактите говорят, страда народът". Това каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ние по време на нашето управление, бяхме сполетени от три кризи: Миграционната, финансовата, и COVID-19. И в трите се справихме най-добре от всички страни. А мигрантската криза - вчера директорът на Европол даде за пример акция от 2020 г. за един афганистанец в Лондон, като операцията се ръководеше от България. От нулева миграция, сочени за пример в Европа, в момента виждам усилията на МВР с Бойко Рашков, всеки ден ловят по 20-30-40 нелегални мигранти" заяви той.

"Същата финансова криза, перфектна буря, има и в тригодишната рамкова прогноза на МФ. До едно това, което сме говорили през тези 6-7 месеца, е написано там. Милиарди заеми. Ако днес сте си получили заплатата, не сте на излишък, - в края на месеца ще отидете да вземете кредит, защото в края на месеца нищо няма да ви остане. По време на нашето управление не позволявахме да се вдигне инфлацията. Сега всички говорят как са увеличи пенсиите - големият майсторлък е да продължим да плащаме пенсиите в следващите години, защото в рамката средствата не са включени. България в момента пръска кръв от неразумното управление на финансите. И не е сигурно при тази политическа нестабилност 15-те милиарда ще бъдат взети, и при какви лихва ще е това. Финансовата катастрофа на Асен Василев е непоправима", допълни Борисов.

По думите му България е с най-добре развитата газова инфраструктура на Балканите и тя е 100% българска собственост. "От какво да се срамуваме, в коя сфера някой е направил по-добро от нас? Така че никога не съм обръщал внимание на социологията, изборите са в ръцете на Радев и неговите министри. Ако не направят честни избори, няма да изпадаме в ситуация, в която броиха три дни гласовете на ИТН, за да ни изпреварят. Всичко става с флашките, софтуера и машините, които ги охранява Бойко Рашков. Няма сфера, в която да са били по-добри бившите управляващи. Пълен провал, една велоалея няма построена. Не мост, не "Струма", не виадукт, а пълен провал, каза още Борисов.

 
БГНЕС