Премиерът Бойко Борисов и македонският министър-председател Зоран Заев при срещата им в Благоевград
Премиерът Бойко Борисов и македонският министър-председател Зоран Заев при срещата им в Благоевград / пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев отбелязват съвместно 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Двамата премиери участват в церемония пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград.

Премиерите на България и Македония отбелязват заедно годишнина от Илинденското въстание

Само година след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера Заев в Благоевград, съобщи правителствената пресслужба.

Май 2018: Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим (СНИМКИ/ВИДЕО)

Премиерът Борисов е изразил удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Македония след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

По време на срещата е обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Февруари 2018: Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила

Това е второто съвместно отбелязване на годишнината от от Илинденско-Преображенското въстание след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония преди година.

В церемонията участват още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски, както и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.