Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
111 хиляди защитни облекла са необходими на месец за предпазване от зараза с коронавирус, заяви Караниколов
Трябва ни водонепроницаемо облекло за коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на среща с представителите на текстилната индустрия в Министерския съвет заради коронавируса.

Премиерът уточни, че утре в 14.00 продължават обсъжданията с текстилната индустрия.

„Щабът ме информира и това, което са задали. Трябва ни водонепроницаемо облекло“, коментира Борисов.

Четирима българи са заразени с коронавирус

„Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всички са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало“, каза още Борисов.

Борисов: Коронавирусът не подбира, да покажем, че сме дисциплинирана нация и нищо не ни плаши

Според него с обща воля ще се преодолее ситуацията.

„Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме“, допълни още министър-председателят.

Освен това Борисов допълни, че на този етап няма нужда да бъдат затваряни молове и ресторанти.

„Предложихме на министър-председателя и Кризисния щаб да се намери материал, който да не пропуска вода, да има сериозна механична бариера. Нашето предложение беше, независимо от това дали материалът ще е 100% памук, или памук-полиестер, на около 100 грама на квадратен метър материал да бъде залепена полиуретанова мембрана, която има 10 000 мм воден стълб защита. Този материал може да бъде тестван. Но вирусолозите могат да кажат по-добре от нас”, заяви представител на компания от Габрово, която да изработи подобно облекло.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че в рамките на следващия месец са осигурени медицински маски и консуматив

111 хиляди защитни облекла са необходими на месец за предпазване от зараза с коронавирус, каза пред журналисти още Емил Караниколов с. По думите му тези облекла не са само за лекари, медицински сестри и санитари, а и за социални работници, гранични полицаи и други.