Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
МВР и ДАНС ще следят за спекула, няма да затваряме Плевен и Габрово. Нулевият пациент е дошъл от Гърция
Премиерът Бойко Борисов призова българите да са единни, дисциплинирани в изпълнението на предпазните мерки и да не се поддават на паника. Правителството взема всички мерки, за да ограничи разпространението на заразата, да няма спекула на храни и стоки от първа необходимост, и да обезпечи с предпазни маски и облекла медицинския персонал. Предполага се, че заразата при единия болен е внесена у нас от Гърция.

Градовете, където бяха регистрирани първите четири случая на заразени с коронавирус - Плевен и Габрово, няма да бъдат затваряни. Ще се забранят обаче всякакви масови мероприятия на закрито - културни, спортни, зелени училища, а допълнително властите ще преценят дали да удължат грипната ваканция след сряда. "По-добре превантивно да се опитаме да се защитим", коментира Борисов и добави това да важи и за религиозните мероприятия, като даде за пример решението на папата за дистанционна служба.

"Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич. Да сме много единни, мобилизирани", призова премиерът Бойко Борисов, който събра министрите на извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с откритите четири първи случая на болни с коронавирус в България.

Премиерът раздаде задачи на всеки от членовете на Министерския съвет и нареди да му бъдат подръка 24 часа в денонощието.

"На макс индустрията да работи да защитим населението и от тоя момент забранявам ви да си ходите по министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа. Да мога да ви намирам на секундата", нареди Борисов.

Има достатъчно предпазни облекла и тестове, увери той и предупреди министрите, че не иска да чува, че нещо е свършило. "Имаме още 4000 теста, платени, плюс 3000, които имаме. Ако се стигне до изразходването им, вече ще е такъв моментът, че няма да има нужда от тестове", коментира премиерът. 100 хил. облекла и 50 хил. маски ще получим от Турция, а днес българският посланик Надежда Нейнски ще подпише договора, стана ясно от думите на министър-председателя.

Коронавирус и в България: Двама с положителни проби без да са пътували (ВИДЕО)

Храна и вода има достатъчно, хората да не се презапасяват, защото това създава паника, призова още Борисов.

И нареди: МВР и ДАНС да използват своите сили срещу спекулата.
"Да не отиват да изкупуват за спекула и след това да препродават", допълни премиерът.

Борисов не се съгласи с предложението на щаба да се забрани влизането и излизането в градовете, където има коронавирус, засега Плевен и Габрово. 

"Затворени градове не е правилно. Индустрията там ще пострада много. Ще създадем и паника. По метода на убеждението. С всички ресурси да убедите хората да не влизат и излизат. Премиерът нареди да се спре износът на маски и защитни облекла, да се защитят, освен здравните, и социалните работници с маска и облекло, а хората да се спазват два метра дистанция, както препоръчват експертите. "Нека слушаме докторите и специалистите", заръча премиерът.

По този повод Борисов се сети с безпокойство, че днес е 8 март и българите по традиция ще празнуват женския празник.

"И сега банкетите за 8 март, като почнат да танцуват, какво? Надали от два метра ще танцуват", сети се премиерът. "От друга страна по-добре да са весели, жизнени, отколкото да са паникьосани", коментира Борисов, който забелязал много големи групи весели хора в София днес.

Премиерът съжали за участието си в масовите прояви на Тодоровден, в които се включи вчера в Шуменско, но припомни, че тогава ситуацията е била коренно различна -  без положителни проби за коронавирус.

"Коронавирусът не подбира. И аз вчера направих голяма глупост. На 3 март забранихме ... И аз вчера се натиках - с 10 хил. души се прегръщах и целувах, ами... Това важи за всички. Всеки от нас трябва да покаже как се пази", призова Борисов.

До момента са издадени 254 болнични листа с карантина от 18 февруари насам, докладва социалната министърка. Деница Сачева призова хората, които нямат спешна работа в НОИ, да не се струпват пред гишетата. Същото важи и за всички места с административни услуги. Министърът на културата Боил Банов пък поиска да се забранят всички културни прояви, като театрални постановки, например.
 

Четирима българи са заразени с коронавирус


"Събирането е да облечем в решения мерките, които са взети и ще се взимат, за да може хората да са спокойни. Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Имаме и много италиански фабрики, имат мениджъри, технолози, които са от Северна Италия", посочи още Борисов за съмненията ни относно начина, по който е влязла заразата у нас. Премиерът заключи, че най-тежките удари от заразата търпят именно най-високотехнологичните нации и предупреди, че се задава икономическа криза.