Мъж от Плевен и жена от Габрово са болните, съобщи кризисният щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет
Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България. Открит е у двама пациенти на инфекциозните отделения на Габрово и Плевен. Това, което е шокирало здравните власти, е фактът, че заразените не са пътували никъде в чужбина, нито пък са контактували с болни.

Тревожната новина съобщи на извънреден брифинг специално сформираният оперативен щаб за борба със заразата, който събра медиите в полунощ на 8 март в Министерския съвет.

Положителни са се оказали по две проби, взети от мъж и жена в Северна България. Направени са с референтния тест на СЗО.

Положителни са тестовете за коронавирус на 45 от пътниците на круизен кораб в Египет


Но третата проба вече е дала отрицателен резултат с другия тест, който е испанско производство. Това е довело до разколебаване в кризисния щаб, който ще направи нова, четвърта проба, за да е сигурен в диагнозата.

Става въпрос за 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово. И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус.
Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

"Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни", разкри проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

"Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти. Не отговарят твърде много на критериите", допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, нито пък ще се приемат пациенти там. Установени са контактите на двамата с положителните проби. Става въпрос за 18 души. Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.

Изследват 4 проби отново заради съмнителен резултат

"Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации", призна проф. Мутафчийски.


По-рано през деня от щаба съобщиха, че правят повторни проби на 4 съмнителни резултата.

Папата нарушава вековна традиция, провежда онлайн аудиенция заради коронавируса

"Задоволително е състоянието на 75-годишната жена, която е дала положителна проба за коронавирус в МБАЛ "Д-р Тота Венкова", уточни по-късно директорът на лечебното заведение Минко Михов по bTV.

Пенсионерката е била приета на 3 март с пневмония, а днес е дала положителна проба и веднага е била изолирана. Досега е била лекувана с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението й, заяви директорът на болницата. Всички контактни с нея пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София. Мъжът с положителна проба от Плевен също е изолиран, съобщиха от болницата там, предаде БНТ. Той също е дал положителен резултат на два от трите теста.

"Не можем да кажем на 100 процента, че е коронавирус", направи уговорката проф. Мутафчийски.  "Все още не можем да кажем категорично, че става въпрос за коронавирус", напомни и вътрешният министър Младен Маринов. "Дори утре да получим негативни резултати, това беше един добър тест за системата", .добави д-р Кунчев.

За спазване на лична хигиена и хигиена на общуване с цел предпазване от COVID-19, призова шефът на щаба.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", каза шефът на ВМА. Той разясни, че заразно болни не се разнасят из страната, а си остават там, където са диагностицирани.

В неделя от 10.00 сутринта оперативният щаб ще съобщи окончателния резултат от последната контролна проба.

Още случаи на заразени с новия коронавирус в Северна Македония и Румъния

Нашата страна беше една от последните, където досега заразата не беше навлязла. Навсякъде около нас на Балканите вече има случаи на заразени.


Нови 21 случая на коронавирус в Гърция, броят на заразените достигна 66 души


Вирусът плъзна из Европа най-вече от Италия, където е най-големият епидемиологичен взрив до момента с близо 6000 болни и 233 смъртни случая. В същото време новият коронавирус, който тръгна от Ухан навръх Нова година, там вече отшумява. Иран, Южна Корея, Япония, Франция и Германия са другите страни с по-сериозен брой заразени хора.