/ БГНЕС
Все още няма установен случай на коронавирус в България
Няма установен случай на коронавирус в България, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Във Варна са били изследвани 3 проби, във ВМА - 21, в Националната референтна лаборатория - 15, като други 4 поради съмнителен резултат ще бъдат изследвани отново.

Нови случаи на зараза с коронавирус по света


Ген.Мутафчийски увери, че не за първи път има такива резултати, които се подлагат на ново тестуване и това е практика.

Резултатите от тях ще бъдат готови след около два часа.

В света са заразени 104 хиляди души. В Иран е най-големият скок за деня с над 1000 нови случая на заразени с коронавирус.

Основният стремеж сега е не само предпазването от заразата, а максимално отлагане на пика на епидемията, за да може да се даде възможност на учените да открият ефикасна ваксина, посочи още ген. майор Мутафчийски.

Папата провежда онлайн аудиенция заради коронавируса

Преди дни в Турция наложиха абсолютна забрана за износ на предпазни средства собствено производство, защото дефицитът е глобален. По думите му това е и причината търсенето на предпазни средства да се насочи към страни в Южна Америка. Той увери, че в страната ни има запаси от предпазни средства за медицинските екипи. В Чехия препоръчаха на болниците си да имат запаси за 4 месеца за защита на медицинските екипи и забраниха износа им. Това се практикува и в света, като в някои страни се препоръчват до 10 месеца.

Очаква се грипната епидемия да отшуми, в понеделник вероятно ще са пиковите стойности и след тях ще настъпи спад, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му към момента няма данни за починали от грип Б.

Във ВМА има трима пациенти в тежко състояние, които са на командно дишане заради грип Б, посочи ген. Мутафчийски.

Мутафчийски препоръча на хората, които са поставени под карантина да спазват дистанция от околните и доброволно да се изолират. За разлика от някога, когато на стената са се слагали лепенки, в момента тази практика е забранена. Смята се, че лепенката унизява семейството. Дори съседите не знаят, че човекът е поставен под карантина.

„От тази гледна точка няма особена гласност кoлко хора са карантинирани в България. Все пак оставя се на гражданската съвест на болните, че трябва да си стоят вкъщи“, препоръча Мутафчийски. Той посочи, че по света има най-различни мерки. Най-драстични обаче са в Гърция и Израел, където нарушаването на карантината е инкриминирано. Съседите със закон са определили, че нарушителите ги грози затвор до 2 години, а израелците - до 7 години.

Лекарите препоръчат поставените под карантина да се изолират в отделно помещение, да ядат в чинии - най-добре еднократни. Проветряването да става често, и то навън от самата стая, като стоят затворени всички врати в общото пространство на жилището. Ако се налага ходене, препоръчително е да е пеша или с личен транспорт, да не се ползва обществен.