/ БГНЕС
Българско семейство, контактувало с италианци с коронавирус, е настанено във ВМА
Все още няма регистриран случай на коронавирус в България. Всички тестове са отрицателни до този момент. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг пред ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Академията.
 

"Тази нощ във ВМА са приети девет души - двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина. Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни. През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура", допълни ген. Мутафчийски.

Оперативният щаб взе решение за разширяване на кръга на хората, тествани за коронавирус

Относно слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но се крие, ген. Мутафчийски съобщи: "Стремим се да се абстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност."

Вече 77 страни по света обявиха наличието на коронавируса, но над 20 държави по света задържаха случаите на заразени до един човек, допълни началникът на ВМА.

Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед.

Ген. Мутафчийски припомни, че най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

От грип Б в момента боледуват основно децата от 5 до 14-годишна възраст, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. За София няма ниво на епидемична ситуация, но в някои общини на София област е обявена грипна епидемия.

Мерките срещу коронавирус са същите като мерките срещу грип, подчерта проф. Кантарджиев. Смъртността при коронавирус е по-голяма, но масовостта на грипа е толкова голяма, че и смъртността от него е голяма. Не трябва да се изпада в паника, подчерта той.