/ БГНЕС
Двама в Плевен и двама в Габрово, премиерът свика извънредно Министерския съвет на заседание
Четирима българи са заразени с коронавирус. Това съобщи Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет

Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили положителните резултати на обявените в полунощ двама пациенти. Те обаче са разболели още двама души - още една жена, медицинско лице от персонала, лекувал пенсионерката от Габрово, и пациент от белодробното отделение в Плевен, който е бил в досег с първия открит болен там.

В първите минути на неделния ден от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

Коронавирус и в България: Двама с положителни проби без да са пътували (ВИДЕО)

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени. 

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

"Тече дезинфекция на самите отделения, няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период", каза ген. Мутафчийски.

В Габрово местният щаб обсъжда разкриване на легла в държавната болница по пулмология и в отделението по хирургия, което ще бъде временно закрито. Най-вероятно в пулологична клиника в Плевен след дезинфекция ще приемат с коронавирус, както и в инфекциозната клиника. Оказало се, че в болницата в Габрово имат проблем с предпазните облекла за медицинския персонал, признаха от кризисния щаб, откъдето ще организират снабдяването с такива.

"Ние дадохме дума още при създаването на щаба, че независимо по кое време на денонощието се установи подобен случай, ние ще го обявим. Изпълнихме го", добави началникът на ВМА.

"Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти ще бъдат издирени и надлежно карантирани", каза ген. Мутафчийски.

"Активно издирваме всички, които са контактували с новите два положителни случая - събираме абсолютно всякаква информация. Хубавото е, че в болниците в Плевен и Габрово работят без паника. Работят много спокойно, много нормално.

Днес очакваме още допълнителни проби. Болниците работят под контролиран достъп със съдействието на колегите от МВР, така че да не се пречи на работата им. Освен това те работят в режим на спешност, няма да бъдат приемани пациенти, които могат да отложат срещата си с лекар и лечението си. Разширяваме и кръгът на контактните лица, така че да се опитаме да открием откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на 100 % това в доста европейски страни", коментира от своя страна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Всички, които са контактували с новите два положителни случаи, ще бъдат издирени и ще им бъдат направени проби. Искам да призова медиите да не настъпват в личното пространство на тези хора. Те не са прокажени. Сега е огромен приоритет да намерим нулевия пациент", призова генерал Мутафчийски.