Страната ни ще получи близо 135 хиляди антигенни тестове „всичко в едно“ от ЕК

Ваксинационната кампания у нас може да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини срещу COVID-19 след като в днешния ден са пристигнанали още 151 000 ваксини. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание.

"По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели", разпореди министър-председателят..

Той отново акцентира, че през април се очакват още над 700 000 дози ваксини.

Здравният министър издаде заповед за разхлабване на мерките през април


Премиерът припомни, че от 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23,00 ч.

По време на днешното правителствено заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 за България от Европейската комисия. Дарението е по линия на специалния инструмент на Европейката комисия, който подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване на ваксини за всички европейски граждани.

Съгласно договора България ще получи 134 825 антиген теста „всичко в едно“. Тези тестове се ползват например в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове.