/ iStock/Getty Images
Преустановява се плановият прием в болниците до второ нареждане
От 31 март - от 15:00 до 17:00 часа РЗИ-Смолян отваря "зелен коридор" за ваксиниране с ваксината на AstraZeneca, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Още нови случаи на COVID-19 в социален дом в Смолянско

Желаещите, без значение в коя фаза на Националния ваксинационен план попадат, могат да се възползват, като единственото условие е да нямат симптоми на инфекция и контакт с позитивни на COVID-19.

Абсолютен пик на заразата с COVID-19 по всички показатели отбелязват от Регионалната здравна инспекция за последните две седмици. Областният оперативен щаб въвежда допълнителни противоепидемични мерки заради големия натиск върху болниците.

Учениците от 1 до 12 клас ще продължат обучението си в онлайн среда и на 1 и 2 април, а на 6 и 7 април онлайн ще учат учениците от 12 клас. Преустановява се плановият прием в болниците до второ нареждане.

С решение на щаба се въвежда триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като леките случаи, дошли за амбулаторен преглед, ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари.

Дете на 2 г. от Златоград е с коронавирус

"Това се случва след неимоверен натиск в отделението през последните дни със желаещи да се прегледат с леки симптоми, което пречи за обслужването на тежките случаи", каза д-р Емилия Апостолова от ръководството на областната болница.

„Регистрираме най-лошите показатели на епидемичния процес от началото на пандемията“, допълни директорът на РЗИ в Смолян доктор Мими Кубатева. За последното денонощие новите заразени в региона са 85 души.

Прогнозите са, че още поне 2 седмици ще има висок брой новорегистрирани, позитивни на коронавирус. Заразата е разпространена в цялата област, най-силно в Златоград, Смолян, Мадан и Девин.
БНР