/ iStock/Getty Images
Циркулацията на британския вариант на ковид на територията на област Смолян е потвърден. Това показват данните на РЗИ-Смолян.

Британският щам е установен при проби от пациенти от Златоград и Смолян. Двете общини са най-засегнати от увеличената заболеваемост от коронавирус през последните седмици, според д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. По нейна оценка на територията на областта се регистрира скок в заболеваемостта от ковид и много бързо разпространение на инфекцията.

Данните за 14-дневната заболеваемост са повишени до 400 на 100 хил., докато през миналата седмица показателят е бил 238 на 100 хил. Общо 254 са новите случаи на коронавирус в областта за седмицата, а за последното денонощие - още 64 положителни проби. Сред заразените през 14- дневния период са 22 души от персонала на детски и учебни заведения и 9 медици.

С COVID-19 са шестима туристи, върнали се от Занзибар

От Областния оперативен щаб прогнозират, че това разрастване на инфекциозния процес ще продължи в следващите 2-3 седмици. Повишен е и потокът от ковид пациенти към болниците в Смолянско. Заети са около 80 процента от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус. Със заповед на РЗИ от вчера са увеличени COVID-местата в общинските болници в Мадан - от 18 на 25 легла и в Златоград - от 20 на 30.

В МБАЛ- Смолян днес се лекуват 75 пациенти с коронавирусна инфекция, от които 8 са в интензивно отделение, а свободните места са 19. Областната болница има готовност да увеличи леглата за ковид случаи до 154, ако ситуацията се усложни. МБАЛ-Смолян не спира плановия прием на пациенти в другите отделения.

Проби от заразени с COVID-19 предстои да бъдат изпратени за изследване в столични лаборатории, за да се установи дали в областта има и други циркулиращи варианти на вируса.
БТА