Шестима завърнали се от Занзибар са с COVID-19
Шестима завърнали се от Занзибар са с COVID-19 / iStock/Getty Images
6 доказани случая на заразени с коронавирус сред завърнали се туристи от Занзибар. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към момента няма данни те да са заразени с някои от новите варианти на вируса.

Задължителната 10-дневна карантина за завръщащите се от Африка ще продължи за неопределено време, защото най-важно е здравето и животът на хората, каза още доц. Кунчев. В момента се уточнява дали туристите, които са избрали курорта Шарм ел Шейх в Египет, намиращ се в азиатската част на страната, ще подлежат също на 10-дневна карантина.

За всички които се прибират от Африка, здравните власти предлагат експресно изследване още на летището. За останалите изследването се прави в последния от 10-те дни карантина, съобщи доц. Кунчев.

"За да са сигурни и те, че не са носители на някой от новите варианти на вируса, а и ние, че след изтичане на карантината те вече не представляват опасност за никого", обясни главният държавен здравен инспектор.

Така нареченото пълно геномно секвениране, което доказва дали заразените са носители на някои от новите варианти на коронавируса, се прави седмично за над 100 проби. Затова към момента все още няма данни дали шестимата заразени от Занзибар са носители на британски, нигерийски или южноафрикански вариант. Водещото при наложената задължителна карантина е здравето и животът на хората, подчерта Кунчев.

"Ние не сме някои злобни хора, които искат да провалят почивката на някой, а искаме да гарантираме и на тези хора, които по тези дестинации и на тези, които ще контактуват с тях като се върнат, че това е напълно безопасно. Начинът това да стане, е чрез проследяване наистина на всички завърнали се, така че е много рано да кажа докога тази мярка би продължила, докато има риск", допълни Кунчев.