Бойко Борисов
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за решителност от страна на България по отношение на напрежението НАТО-Русия. Той заяви, че партията му ще подкрепи всяко решение, гарантиращо отбранителната сигурност на страната.

Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ще ги подкрепим, защото сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спре агресията. Това каза на среща с депутатите от ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, предавана във Фейсбук. Той ги запозна с позицията на Изпълнителната комисия по темата с Украйна и конфликта й с Русия, както и във връзка с обявената бойна готовност на Алианса.

По думите му, ако се допусне конфликт заради "никаквата ни в момента политика", ще понесем тежки загуби. Подкрепяме всичко, което по плановете на НАТО е разписано за България, това не е наша агресия, а отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия, категоричен е лидерът на партията и бивш премиер. Той подчерта, че това не означава да се изпращат войски, а, съгласно плановете на щабовете на НАТО, да изпълним съюзническите си договорености и по никакъв начин България да не изглежда като страна, която се колебае

Борисов отново увери, че е против военна армада в Черно море, защото "от това страда туризмът и при едни тежки санкции ще продължим да губим. Но ще бъдем докрай лоялни, твърдо отстоявайте позиции, ако имат нужда - подкрепяте, ако не искат - "тяхна си работа", поръча на депутатите лидерът на ГЕРБ.

"Трябва да бъдем максимално решителни, не става въпрос за нашите отношения с Русия", изтъкна още бившият премиер. И добави, че чака дни наред външният ни министър да има активна дипломатическа дейност, а тя дори не е отишла на Съвета на външните министри, пращайки свой заместник.

Ако се стигне до локален конфликт и санкции срещу Русия, България ще бъде потърпевша, предупреди Борисов.Според него външният ни министър трябва да е в Москва, в Брюксел. "Близо 10 млрд лв. очакваме бюджет за туризма, страната ни е с най-развит Черноморски туризъм, ЕС знае ли какво ще загубим, има ли компенсаторен механизъм", продължи той.

Във връзка с газовите доставки лидерът на ГЕРБ наблегна, че една от тактиките на Русия е "да вбива клинове". Борисов припомни, че, когато Русия е взела решение да заобиколи Украйна, ГЕРБ като управляващи не са го допуснали и страната ни се е отказала от 60 млрд. куб. м. газ транзит през България или т.нар "Южен поток". "И цялата тази газ беше прекарана през "Турски поток", но, благодарение на ЕК, България е останала на транзитната карта, за което сега получаваме стотици милиони на година транзитни такси. Когато става дума за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток, нито ядрени централи", подчерта Бойко Борисов.
БТА, БГНЕС