Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов излезе с нова порция критики към управляващата коалиция, като засегна няколко теми от последните седмици. Той присъства на Регионална академия на младежката структура на партията, която се провежда в Стара Загора.

"Нямаме национален план за въвеждане на еврото", каза Борисов и добави, че при 20% инфлация няма как да влезем в Еврозоната. 

По думите му актуализацията на бюджета с нови заеми са популистки ходове. "Те трябва да вдигнат доходите в сфери, където не могат да бъдат вдигнати. А те залагат да вдигат, където ще бъдат засегнати много хора – пенсии", добави лидерът на ГЕРБ. Според него по този начин управляващите се готвят за нови избори.

Той предупреди, че ако правителството продължава така да харчи, ще започне и наказателна процедура срещу България: "Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят - актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент".

По отношение на въпроса с влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз Борисов бе категоричен:„Имаме договор за добросъседство със Северна Македония. Ако те изпълнят условията по него, ние ще сме с две ръце за тяхното влизане.“ 

Борисов засегна и други теми, които по думите му го тревожат. 

"Нещо, което също много ме тревожи. Аз съм човек с опит и помня как тръгна COVID кризата. Тя тръгна с първите случаи в Китай. След това Китай затвори, ние се любувахме на клипчета, в които някой кихне на спирка в Китай и хората се разбягват. Беше ни смешно. Но после пламна цяла Европа. Започнахме да се надпреварваме да търсим маски, защитни облекла, ваксини", припомни Бойко Борисов и призова хората да се ваксинират, защото прогнозира, че наесен се задава нова вълна на коронавируса.

"Лятото ще свърши бързо. Ще дойде септември, октомври... Дали ще е COVID, маймунска треска, свински грип - ние не се готвим в момента. Така че много от несгодите се опитват да ги приписват на международното положение. Искам да ви напомня, че когато управлявахме ние, имаше много тежка миграционна криза, имаше война в Сирия, на границата на кюрдите и Турция, бежански потоци, Либия, "Арабска пролет". Но ние се справихме. Сега всяко нещо се обяснява с войната. Тя войната в коя сфера ни пречи? И понеже сме в Стара Загора - въглищата нали са си български, не ги докарвате от Украйна или Русия? Ваши са! А миньорите чии са? Ваши, български. На Стара Загора. А тези, които работят в тецовете? Пак са си ваши. Е, кое тогава ги кара да вдигат цената на тока?! Реакторите в Козлодуй чии са? Български. Сменено ли е ядреното гориво? Сменено е! Платено ли е? Платено е! Защо вдигате цената тогава? Какви международни пазари?! ", попита Борисов.

Най-острите реплики на Борисов бяха по отношение на строежа и ремонта на пътища. "16 или 20 хиляди години човечеството е ползвало коня за основно транспортно средство - дали да го язди, дали с каляска, дали с каруца. За 135 години сами виждате какво се е случило в автомобилния бранш. Сега в следващите 1, 2, 3 години ми се вижда, че колите ще подхвръкват по магистралите като по мини", посочи бившият премиер.

"Искам да съм загрижен, искам да съм благ. Но вижте - по магистралите няма мантинели, година и нещо - една лъжица асфалт не е сложена. А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца", припомни лидерът на ГЕРБ.