При нови избори8 формации ще влязат в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това са основните изводи в новото изследване на "Тренд", оповестено тази сутрин.

Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%. Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.

Тренд

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.

Данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.
 
Тренд