/ БГНЕС
Коалицията е твърдо решена да работи още по-добре заедно, да ускори законодателната дейност, да има по-бързи стъпки и в изпълнителната - това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след края на извънредния коалиционен съвет в Министерски съвет, на който освен Република Северна Македония, бяха обсъдени и други належащи теми от управляващите. 

"Това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали", каза Бориславова. 

Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в парламента до края на юни. "В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана в Народното събрание на първо четене в комисия”, допълни тя. 

"Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите, така и за всички други антикризистни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложихме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно", посочи още говорителят на кабинета.

Обсъдена е и необходимостта експертните коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

Друга важна тема, която е била засегната на коалиционния съвет тази вечер е била свързана с Плана за възстановяване и устойчивост.

"На Народното събрание му се очертава да извърши изключително тежка дейност - да приеме над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, посочи още Лена Бориславова.

Относно появилата се информация за българския Магнитски” Лена Бориславова каза, че по тази тема има много начална работна група в Министерстно на правосъдието и тя не е засегната на съвета.

"Разглеждат се много различни варианти на законопроект. Това, което изтече в медийното пространство, е законопроект, за който не съм виждала чернова, нито премиерът или вицепремиерът, така че предполагам, че Министерство на правосъдието ще имат още много работа, преди да видим финален текст, върху който да можем да проведем политическа дискусия", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.

"Фазата е толкова начална, че няма конкретен текст, върху който да се провеждат дискусии. Не е изненада, че се работи по законопроект, който въвежда забранителни списъци от ЕК, но е спекулация колко се разширява неговия обхват и до каква степен се въвеждат други ограничения, спрямо лица извън тези списъци, но там няма текстове, които ние да обсъдим коалиционно", допълни Бориславова.