"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. По отношение на РСМ широк национален консенсус не само, че има, той е силно изразен. Управляващите трябва да са наясно с това. Ако диалогът в самата управляваща коалиция е нарушен, това трябва ясно да се каже какви са причините за това, каза президентът Румен Радев, след като министър-председателят Кирил Петков го призова да свика КСНС по темата за РСМ.

"За това дали има прогрес от страна на РСМ по изпълнение на нашия договор, има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции - по тези въпроси трябва да чуя министър-председателя", подчерта президентът.

"Ще продължим да работим така, че нашите братя в Северна Македония да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция", допълни държавният глава. 

Според него, България има нужда от стабилност, прозрачност и принципност в управлението.

"Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушния суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешки права няма пазарлък", каза още Радев. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха Светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. 

Десетки миряни участваха в официалното посрещане на светините, което започна  в 12:00 часа от кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски". С литийно шествие по булеварда Светите мощи бяха пренесени в храма "Св. Неделя", където ще има молебен и всенародно поклонение пред светините. Те бяха посрещнати с празничен камбанен звън от митрополитския храм.