„Мисля, че коалицията върви в правилната посока”. Това заяви Мирослав Иванов - зам.-председател на Народното събрание от квотата на „Продължаваме Промяната”.

Има напрежение в Народното събрание. Опозицията се заяви като конструктивна, но в никакъв случай не е такава и надали някой български гражданин трябва да живее със съзнанието, че имаме такава. Напротив – тя се опитва всячески да разклати управлението, което не е в интерес на гражданите”, коментира той пред NOVA.

„Напрежение се опитва да се създава по отношение на правителството от ден едно. Непрекъснато се спекулира, че това правителство няма да издържи повече от 2 месеца, защото е формирано по нетипичен за българските стандарти начин – включва партии от крайно ляво до крайно дясно. Виждаме, че с диалог, компромиси, взаимни отстъпки и високо ниво на премереност и отговорност вече 6 месеца успяваме да взимаме важни решения за страната”, добави Иванов.

Той отбеляза още, че всяка седмица се провежда Коалиционен съвет на лидерско ниво, както и че непрекъснато има работни групи, които обсъждат конкретни законопроекти и решения. „В коалицията всеки защитава своята позиция, има спорове, но в крайна сметка надделяват аргументите”, категоричен беше зам.-председателят на НС.

„От „Продължаваме Промяната” имаме ясна посока и цел, дали сме ясни обещания, че искаме да победим модела на управление от последните 15-20 години. Ясно поставихме своите претенции на масата. Работим неуморно, за да постигнем възможно най-много от това, което сме обещали преди изборите”, посочи още той.

Относно предстоящата актуализация на бюджета, Мирослав Иванов заяви: „Когато приехме бюджета през февруари, тогава напрежението дойде основно от опозицията. В момента от колегите ми, които са в Комисията по бюджет и финанси, няма индикации, че има теми, които да създадат червени линии. Мисля, че отново ще внесем проект за бюджет, който да обединява вижданията на четирите формации в коалицията”.

Той коментира и антикризисните мерки, около които управляващите се обединиха. „Първата стъпка беше те да се изчистят на ниво коалиция. Всички са наясно, че едно изливане на пари не е решение.
Няколко седмици се анализираше какво се случва и какви мерки са подходящи. Едно такова изсипване ще повиши още повече инфлацията, а не беше това идеята. Сега започва работа по това как тези мерки със законодателни решения ще бъдат имплементирани и как те ще се отразят на потенциалната актуализация на бюджета”, обясни Иванов.
"Политико": ПП се готви да се присъедини към "Обнови Европа"

Запитан за появилата се информация в „Политико“ за това, че премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата „Обнови Европа", която ще се състои на 30 май и че това е „най-силният знак, че неговата партия „Продължаваме Промяната” се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво”, зам.-председателят на НС каза: „ Към момента не мога да кажа нищо, защото няма взето такова решение от ръководния орган на „Продължаваме Промяната”, т.е. от т.нар. Изпълнителен съвет”.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA