Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет
Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет / снимка: БГНЕС
Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет
80978
Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет
  • Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет

Всеки кмет или шеф на ВиК дружество, който пречи на реализирането на водната реформа да бъде уволнен, категоричен е премиерът Бойко Борисов. По време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда” министър-председателят заяви, че страната ни няма да получи европейски средства, ако не се случат промените във водния сектор.

По отношение на съдебната реформа и предстоящите промени в Конституцията, премиерът призова правосъдния министър Христо Иванов, коалиционните партньори и опозицията да се придържат към добрия тон.

„Когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии. Когато им говориш, че са мафия, некадърници или психически луди, как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа. Те няма да го направят”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Това не е реформа на Христо Иванов, реформата в екологията и инфраструктурата не е реформа на ГЕРБ, реформата в здравеопазването не е реформа на РБ. Те са на целия кабинет”, обобщи Борисов.

„Единствената необходимост беше една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система. Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдебно производство”, заяви Борисов.

Той посочи, че има хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. Именно това, искал да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството.

Борисов припомни, че е отишъл в Народното събрание на председателски съвет, заедно с Ивайло Калфин и Петър Москов и поиска от всички ПГ да подкрепят пенсионната и здравната реформа и те го направили. „Готов съм да отида пак да поискам съдействие. Единственото, което знам е, че се води някаква престрелка - абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС”, посочи премиерът. Той апелира към всички да се намалят емоциите, обидите и квалификациите.