Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са стотици милиони повече в бюджета, каза министър-председателят Бойко Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Те бяха представени на среща в Гранд хотел София.
 
По думите му това показват и справките на финансовото министерство.

Близо половин тон нелегален тютюн спипаха във Варна

„С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали“, посочи Борисов и добави, че политическата воля е важна.

„Също е важно, че в МВР, в гранична, в данъчна полиция имат капацитет, с който да вършат успешно работата си“, каза още той.

Премиерът Борисов изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки.

„Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.“, допълни Борисов.

Видеонаблюдение слага край на контрабандата на горива
 
Премиерът заяви, че по същата схема се контролират горивата. Борисов е убеден, че новата наредба за видеонаблюдението ще помогне в борбата с контрабандата и този сектор.

„Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста. Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата“, заяви Борисов.
 
„Аз истински се надявам, че ако петролната и газова асоциация, малките и средните бензиностанции по същия начин неправителствения сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло“, коментира министър-председателят.
 
Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира“, заяви Борисов. „Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът“, коментира той.

Държавата ще следи онлайн търговията с петрол от танкера до бензиностанцията

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители.

Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Намериха 1340 кутии цигари на Капитан Андреево

Данните показват, че делът на цигарите, непредназначени за местния пазар, е 4,4 процента за четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е намаление с 0,9 на сто спрямо третото тримесечие на 2019 г. Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12 на сто, Плевен, 10,7 на сто, Перник 9,3 на сто и други.

Най-малко нелегални цигари има в Добрич и Габрово - 1,3 процента. В София са отчетени 3,7 процента незаконни цигари.

На Капитан Андреево: Предотвратиха измама за 112 000 евро
 
Основните изводи са, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи от тютюневи изделия в бюджета: от 2 304 млрд. лева през 2016 г., 2 238 млрд. лева през 2017 г., до 2 536 млрд. лева през 2018 г., което е рекордно високо ниво, посочиха представители на "Инициативата срещу незаконната търговия".
БТА