Бойко Борисов парламент
Бойко Борисов парламент / БГНЕС
Парад на 6 май няма да има, ще участват само парашутните войски и авиацията и така ще бъде отбелязан празникът. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти след изслушването му в парламента.

39 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, още двама са починали

Парад не може да има, как ще има парад на 6 май? Къде ще стоят хората? Това, което е говорено с Каракачанов, е само за парашутните войски и авиацията. Правят едно движение, с което да честваме празника. Дори в Русия махнаха парада, където по време на Втората световна война в е имало парад“, даде пример той.

Премиерът задочно отговори и на критиките на президента Румен Радев, че кабинетът до момента не е предложил програма за безвъзмездна помощ. В своя позиция държавният глава поиска да се направи публичен регистър за харченето на средствата, предназначени за борба с коронавируса.

„Те нали се взимат с постановление, по-голяма прозрачност от тази... Единствената непрозрачност имаше при „Грипените“, когато за един месец взеха решенията накуп за милиарди“, посочи той и добави, че разходваните средства са публични. Да ги обявят, те са публични.

„Не съм го чел, видял. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно, освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни“, обобщи Борисов по повод позицията на Румен Радев.

Румен Радев иска публичен регистър на харчовете за COVID-19

Премиерът допълни, че юристите работят по това извънредното положение да отпадне по-рано и парламентът да приеме само закон, който да включва мерките за борба с коронавируса.

Така, че заповедите на здравния министър да бъдат легитимни и без извънредно положение“, разясни Борисов.