Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Балкански дигитален хъб е важен геополитически играч. Така изглеждаше България при откриването на технологичния фестивал Webit в София. На фона на шеметното развитие на технологиите инвестициите в образование са изключително важни, заяви по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. Затова правителството е решило да инвестира в учители, но не само в заплащането, то е последно, а в квалификацията им, добави той.
 
Премиерът си припомни времето си на главен секретар на МВР, когато, по думите му, българските деструктивни хакери разбиваха всички защитни системи и подложиха на риск кредитните карти. Само за няколко години България излезе от всички черни списъци и стана най-успешна в борбата срещу измамите с кредитни карти, изтъкна Борисов.

Откриха Webit - най-влиятелният форум за иновации и предприемачество в Европа
 
На сцената на Webit министър-председателят беше представен от създателя на фестивала Пламен Русев и известния хуманоиден робот София.
 
България се превърна във важен играч в геополитиката през последните месеци. Чудя се, дали роботите знаят това. София, знаеш ли“, попита по време на откриването на технологичния фестивал Пламен Русев.
 
„Няколко неща, които мога да спомена, са срещата между турския президент и президентите на Европейския парламент и Европейската комисия, домакинствана от България. Китай позволи на хеликоптери от Непал да летят във въздушното му пространство за пръв път. София беше домакин на среща на всички европейски лидери под мотото „Западни Балкани“. След отговора на София Пламен Русев представи лидера на екипа, който стои зад организацията на тези събития или по думите му „лидера на отбора България“.

Роботът София идва в столицата на най-влиятелния форум за иновации
 
„Представям ви министър-председателя на страната Бойко Борисов“, представи го Русев.
 
„Днес си спомних времето, горе-долу преди десетина години, когато на това място беше пусто. А точно през улицата отсреща разпадащи се казарми“, каза Борисов.
 
По време на откриването на технологичния фестивал Борисов се върна и към времето, когато беше главен секретар на МВР:
 
„Тогава българите бяха на второ място в света по източване на кредитни карти - инфраструктура много преди да се заговори в света за киберзащити, да се заговори за охрана на тези високи технологии. Българските деструктивни хакери пробиваха всички защити и системи и подложиха на риск използването на кредитни карти. Само за няколко години, включително до ден днешен, България излезе от всички черни списъци и стана най-успешната в борбата срещу измамите с кредитни карти. Ако същите тези млади криминални престъпници не се бяха вкарали в тази грешна посока, а бяха като своите връстници в Щатите, в Google, във Facebook, щяха да бъдат много богати хора и нямаше да лежат в затворите сега“, заяви Борисов.
 
Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен, каза премиерът и добави, че България има шанс да е в центъра, развивайки Балканския дигитален хъб.