Десетото издание на най-влиятелния форум за иновации и предприемачество Webit.Festival бе открито в зала "Арена Армеец" в столицата. Церемонията водиха изпълнителният председател на Фондация Webit Пламен Русев и роботът София.

Роботът София идва в столицата на най-влиятелния форум за иновации

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на форума, отбеляза, че трябва да подготвим нашите деца да отговорят на новите предизвикателства. Министър-председателят пожела в следващите години България да засили усилията си в дигитализацията и да развие балканския дигитален хъб. Министърът за европредседателството Лиляна Павлова посочи, че дигиталната трансформация е реалност, към която всички трябва да се адаптираме. Тя определи дигиталната седмица като силно закриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Как се създава нация от мечтатели и иноватори?

На фестивала се очаква да присъстват над 7000 гости от 110 държави - представители на технологичните гиганти, местни и държавни институции, на сектори като образование, здравеопазване, сигурност, екология.
 
Умни градове, модерна инфраструктура, блокчейн, кибер сигурност, дигитално здравеопазване, медии и роботи са само част от темите в 60-часовата програма, като повече от 300 изявени лектори от цял свят коментират на форума най-горещите теми, свързани с бъдещето.
 
 

НА ЖИВО: Първият хуманоиден робот София и нейният създател David Hanson на Webit - най-влиятелният форум за иновации и предприемачество в Европа.

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 26 юни 2018 г.

Хуманоидният робот София прикова вниманието при откриването.  София може да симулира пълна гама от изражения на лицето, да проследява и разпознава други лица, да гледа хората в очите и да провежда естествени разговори с тях.

Вижте в първото видео как тя откри форума, а във втория - нейния създател Дейвид Хенсън