/ МС, пресцентър
Премиерът Бойко Борисов събра извънредно щаба за борба с коронавируса заради нарасналия брой заразени и починали от коронавирус у нас и след съвещанието с тях се яви пред медиите, за да обяви, че няма да се затягат мерките.

Той обаче апелира да се спазват трите Д - дисциплина, дистанция, дезинфекция. В отговор на въпроса дали не трябва да се върнат част от мерките, Борисов беше категоричен: "Напротив, считам, че ако сега почнем да затягаме, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския живот".

И призна, че е ясно, че вирусът е сред нас, но е по-добре сега да го изкараме, отколкото през зимата, когато ще се смеси с грипа.


"Вирусът е омаломощен, отколкото февруари, март. По-добре сега да има повече заболели и прекарали, отколкото октомври - ноември, като почнат другите грипове да идват, ще се бъркат двете", констатира Борисов. Сегашните завишени бройки на заразените само показвали, че мерките на държавата са били правилни. "Когато ги разхлабим мерките, резултатите веднага се повишават, но не са така критични, за да предприемем нещо повече. Тестове, колкото искате. Тестваме масово", успокои премиерът.

"Многократно умоляваме за спазване на така наречените три Д - дисциплина, дистанция, дезинфекция. Никога не сме казвали "корона чао", никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата никакъв начин не считам, че трябва да се паникьосваме, защото оздравелите са се увеличили, над 20 млн. повече разплащане на медицинския персонал, разпоредил съм до септември да се плаща на болниците. Така че не бих по никакъв начин призовал към по-строги мерки, точно обратното - по-дисциплинирани мерки, сервитьорът с маска, дистанция, което може да отпадне - да отпадне", обобщи премиерът.

"Вирусът е омаломощен, спрямо февруари, март. По-добре сега да има повече заболели и прекарали, отколкото октомври - ноември, като почнат другите грипове да идват, ще се бъркат двете", констатира Борисов. Сегашните завишени бройки на заразените само показвали, че мерките на държавата са били правилни. "Когато ги разхлабим мерките, резултатите веднага се повишават, но не са така критични, за да предприемем нещо повече. Тестове, колкото искате. Тестваме масово", успокои премиерът.

"Аз се облягам на медицинската експертиза и затова моля - да се спазва дезинфекцията, дистанцията, да не се навираме един в друг", обърна се към гражданите премиерът. По повод повишения брой заразени и болни той заяви: "Можем да поемем този разумен риск, за да продължи животът, за да свикнем с това, че вирусът го има. Думата "задължавам, забранявам" носи психологически ефекти", добави той. "Какво предлагате? Да сложим отново КПП-та? Ще го понесе ли народът? Тези от Гърция ще се върнат ли?", изрази притеснението си министър-председателят, ако предприеме ход назад към по-строгите епидемиологични мерки.

"Трябва да свикнем да живеем с това и като имаме заразен, да го лекуваме, и то веднага", напомни Борисов. Той беше категоричен, че не трябва хората да си стоят вкъщи, а да се приемат веднага в болница, където има всичко необходимо, за да бъдат лекувани.

Шестимата починали за последното денонощие, което е рекорд досега от началото на заразата, по думите на Борисов, са били все с тежки, хронични заболявания. 

"Болниците са готови да поемат по голям-брой заразени", потвърди на този фон министър Ананиев. Продължаваме да изплащаме 1000 лв, на хората, които са на първа линия Ще предложа финансирането по този начин да продължи до септември, каза още министърът на здравеопазването.

Ананиев подчерта, че трябва да да свикнем със съществуването на този вирус, но трябва да бъдем дисциплинирани. "Министерство на здравеопазването и Националният оперативен щаб са в непрекъсната връзка с регионалните здравни инспекция и с болниците в страната. Следим не само хората в болниците, но и тези под карантина. Засилени са всички мерки по отношение състоянието на лечебните заведения", допълни той.

Ананиев съобщи още, че клъстерите са основните места, където се увеличи броят на заразоносителите с COVID-19. Най-силно това се вижда в Кюстендил. "Причината са наши български граждани, които сега се прибират заради летния сезон. От 12 юни до днес хората, които са носители на вируса в Кюстендил са 34, а за областта са 38", съобщи Ананиев.

Министърът подчерта, че пациентите, влизащи в болница, не дължат никакво плащане за тестване на COVID и изискването за тест за коронавирус е незаконно, Той съобщи и че засега няма сигнали за случаи на COVID-19 от хора, посещавали нощно заведение. РЗИ наблюдават нощните барове, дискотеки и т. н.

Той съобщи и че засега няма сигнали за случаи на COVID-19 от хора, посещавали нощно заведение. РЗИ наблюдават нощните барове, дискотеки и т. н. На въпрос кога ще бъдат отворени спа центровете, Ананиев отговори, че ще се види постепенно как действа всяка една мярка.

"Виждате, че отваряме една мярка и след това поне две седмици наблюдаваме как действа тя. Не бива едновременно да се отварят всички мерки”, допълни той.
 

"Не е важен само броят на вирусоносителите, а броят на хората с клиничните признаци и състоянието на хората, приети в болниците. В момента броят на болните е 289, което на базата на общия брой - 3874 души, носители на вируса, е бройка, която е необезпокоителна", каза още Ананиев. 

"Много е малка разликата между решението, което се базира на здравни аргументи и това с политическите такива. Трябва да се намери балансът между едното и другото. Трябва мислено да свикнем със съществуването на вируса, но и да сме дисциплинирани и да съхраним хората около нас", уточни Ананиев.