Борисов иска мирно Черно море, което да бъде зона за транспорт, добив на газ и туризъм
Борисов иска мирно Черно море, което да бъде зона за транспорт, добив на газ и туризъм / снимка: Министерски съвет

България ще бъде демилитаризирана, а Черно море ще бъде зона на транспортни коридори за добив на газ, нефт, за туризъм. Военните кораби на България, обаче, трябва да бъдат спешно модернизирани. Това обяви в Бургас премиерът Бойко Борисов, който наблюдава от фрегата „Верни" международното военно учение „Бриз 2016".

Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов

"Демилитаризацията е бавен и труден процес. Ние искаме Черно море да бъде зона за транспортни коридори, за добив на газ, нефт, за туризъм. Вече над 50% операторите отчитат ръст на туристи през този сезон. Искаме да генерираме финанси, които да осигуряват благосъстоянието на българските граждани. Ще участваме в този процес много активно и се надявам да ни чуят", каза Борисов минути, след като се качи на борда на фрегатата "Верни" на бургаския порт.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

"За съжаление светът върви в една ескалация на въоръжението. В цикъл сме, в който много хора искат да хвърлят милиарди за оръжия и влошаване максимално на отношенията. От всичко това страдат невинни граждани", допълни Борисов.

Министър-председателят изрази и съболезнования на близките на всички загинали и пострадали от терористичния акт в Ница и го определи като брутален.

Борисов: Явно не искат да си извлекат поука много от политиците в света

"Много хора от полиците не искат да си извлекат поука. Когато има такъв тежък акт, който да покоси собственото ти население, тероризмът става толкова брутален! Франсоа Оланд завършва: "Продължаваме с ударите в Ирак и Сирия". Но там също тези удари, които се нанасят от въздуха, взимат много невинни човешки жертви и то милиони. Започва една ескалация, надпревара във въоръжавани мерки, всички са такива, че генерират все повече смърт", каза премиерът.