/ БТА
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата "Шенген" и условията на Австрия за частичното ни допускане, като припомни, че преди години страната ни е имала нулева миграция. Аавстрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди, че Виена е склонна да смекчи австрийското вето върху Шенген за Румъния и България, така че двете страни да влязат първo в т.нар. "въздушен Шенген", което ще доведе до отмяна на проверките по летищата. В замяна на облекчението австрийските власти искат по-строга защита на външните и сухопътните граници, както и обратно приемане на търсещи убежище мигранти, които идват в Австрия през Румъния и България. Карнер уточни, че Европейската комисия е наред да приеме исканите от Австрия мерки.

В момента австрийците казват, България да се върне три години назад, както беше при Бойко Борисов, и всичко ще е наред. Това казват австрийците на прост език“, обърна се Борисов към медиите, наричайки вътрешните министри от правителствата след третия му кабинет „аматьори“.

„Кое е нечестно в австрийската позиция? Аз тогава като казвах нулева миграция, казвах бюджетен излишък, вие казвахте „айде, айде“. Кое да ви коментирам?! Нямаме полезен ход, ако не се стегнем и да работим – от една страна дипломацията, от друга страна законите, от трета страна миграция“, заяви още Борисов и заключи: „Просто трябва да върнем времето преди "промяната".

Лидерът на ГЕРБ коментира и старта на демонтажа на Паметника на съветската армия в София. Според него хората трябва да имат възможност да виждат и лошото.

„Минава време и никой не си спомня, както от младото поколение никой не знае какво е мракобесната Държавна сигурност, какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, шеф на Военноконтраразузнаване. Затова като има такъв паметник, може да идеш и да кажеш – ето този и тази армия вкараха българите в Белене, избиха цялата аристокрация, цялата напредничава част от обществото, включително и кметове. Децата трябва да знаят чии баби, чии дядовци, чии роднини са го правили“, заяви Борисов.

Културни дейци протестираха пред ресорното министерство (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ще се дадат допълнително над 60 милиона лева за култура, посочи още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти на откриване на нова детска градина в Раковски в коментар за Бюджет 2024.

"Не можем да допуснем нашите културни дейци, нашите артисти да се бутат с полицията. Това е грозна работа", каза още лидерът на ГЕРБ по повод протеста на културните дейци с искане за увеличение на средствата в бюджета за догодина. 

Утре с колегите - с Кирил Петков и с Йордан Цонев, ще кажем още няколко неща, за които сме се договорили, съобщи още Борисов.

Има много неща в бюджета, които са ни притеснявали. Има много неща, които коригирахме. Много неща, които отстояхме – едно от тях са общините, изтъкна Бойко Борисов. По думите му са направени и отстъпки от страна на ГЕРБ, за да се получи нещо, което удовлетворява максимално партиите, които ще гласуват „за“ бюджета.

"Ако е казал Господ, в четвъртък ще приемем бюджета и на второто четене", каза Борисов.