България няма да приеме от Австрия поставянето на някакви специални условия към нас. Това, че има промяна в тяхната позиция за Шенген ни дава възможност за преговори и е стъпка напред.

Това коментира премиерът Николай Денков по повод появилата се информация, че Австрия може да се съгласи да отвори шенгенското пространство за България и Румъния, но само по въздух.

Росен Желязков: Австрия не може да ни налага условия за Шенген

"Все още не зная какво точно е имал предвид австрийският вътрешен министър - ако става въпрос да се спазват общоевропейски правила, при които например нелегалните мигранти, хванати в Австрия да се връщат обратно, където са регистрирани в ЕС - това и сега работи. Така, че да, ако става дума за по-добро спазване на общоевропейските правила, ние ще го направим. Но още вчера казах, че няма да приемем някакви специални условия към България", обясни акад. Денков.

"Ние настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент", посочи още министър-председателят. В следващите дни Денков ще има и поредна среща с канцлера на Австрия.

„Въздушен Шенген“ и прием бежанци – условията, които ни поставя Австрия

Той обясни, че в момента с ЕК се търси общоевропейска рамка, по която да влезе решението за отлагане на таксите за транзит на руски газ. Николай Денков не се ангажира с мнение дали транзитните такси могат да бъдат обвързани с Шенген. "Ако обърнахте внимание, вчера или онзи ден излезе едно съобщение на Европейската комисия, че всяка държава може да спре руския газ, без да бъде наказана за това след това."

Премиерът коментира и темата за Бюджет 2024, който депутатите в момента гледат на първо четене. Правителството очаква той да бъде приет навреме. "Сътресенията, дискусиите, споровете са нормално нещо. В края на краищата важното е да имаме балансиран бюджет", коментира Николай Денков.