Предложението на Австрия от неделя България и Румъния да могат да бъдат приети в така наречения въздушен Шенген предизвика реакции както на лидерите на парламентарните партии у нас, така и на председателя на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателя акад. Николай Денков. С позиция излезе и Европейската комисия (ЕК).

Говорител на ЕК Комисията определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния.

Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят. Той допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят.

Според председателя на Народното събрание Росен Желязков позицията на България в момента е, че ние очакваме да се присъединим към Шенгенското пространство изцяло – и сухопътно, и по въздух. Отговаряме на критериите, заяви той пред журналисти.

Росен Желязков: Австрия не може да ни налага условия за Шенген

„Не мисля, че една държава членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички държави в Европейския съюз, без да има мандат. Не мисля, че която и да е държава има мандат и от Европейската комисия, и от Европейския парламент, и от останалите държави да представя условия, които стоят извън изпълнението на критериите за членство в Шенген“, каза Желязков. 

Като стъпка в правилната посока определи премиерът Николай Денков позицията на Австрия, че е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, но за въздушния трафик. 

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, посочи Денков в коментар пред журналисти. Той подчерта, че преговорите все още не са приключили. „Днес е имало среща на някои от външните министри, утре или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите на са приключили“, допълни Николай Денков.  

Премиерът Денков: Специални правила от Австрия за България ние няма да приемем

Министър-председателят коментира, че все още не знае какво точно има предвид министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който изрази позицията на страната си. „Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат по техните страни на произход. Трябва да разберем по-добре какво точно се има предвид“, посочи премиерът за мигрантския поток и австрийската позиция. 

„Както и вчера обясних много ясно, някакви специални условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме“, каза още Николай Денков. 

Много сме близо до Шенген. Имаме достатъчно аргументи да искаме не само по въздух, но и по суша да имаме ясна формула - дата, час, така че заедно, ние сме активни в участието, всеки с контактите, които има в Европа, и този шанс не бива да го пропилеем заради таксите, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков говориха заедно по темата.

Затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход. Категорични сме и двамата, и нашите партии, че трябва да има ясна дата и за приемане по суша. Това е нещото, което най-силно касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало, коментира още Борисов. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае, какво се желае от България, а то е пълноправно членство, добави Борисов. 

Относно исканията да приемем мигранти, Борисов констатира, че това са отделни искания, за които пак ще бъде приложен общоевропейския подход - "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", каза той

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг в парламента с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че в момента и Европейската народна партия и либералното семейство работят рамо до рамо в Брюксел, за да се постигне резултатът "въздушен Шенген и точна дата".

"Като има общи национални приоритети, използваме всичките си сили, защото за България - Шенген е национален приоритет и това беше една от причините това правителство да съществува", добави Кирил Петков.

Не е достатъчно да ни пуснат в така наречения въздушен Шенген и не трябва да приемаме. Това беше коментарът по темата на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание.

Новините за Шенген за нас не са добри, това е подхвърляне на трохи, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента. Тя посочи, че България е равноправен член на Европейския съюз и не трябва да бъде третирана като второстепенна страна. Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген, заяви Нинова.

Нинова: Новините за Шенген не са добри, това е подхвърляне на трохи 

"Българското правителство и мнозинство да не отчитат това, че ни пускат по въздух като голям успех, а да заемат много по-твърда и категорична позиция", призова лидерът на БСП.

Според нея усилията трябва да продължат. Това е пътят - да не се огъваме пред това подхвърляне на трохи, посочи Нинова. Неприемливо е да има допълнителни условия, заяви тя.

"Една от целите, които постави тази порочна и опасна вече сглобка, е да ни приемат в Шенген. Не ни приемат. Е, какво очаквате да ви кажат – да се хванат за сламката и да ви кажат, че това е много велик успех. Не, не е, това е пренебрежително и унизително отношение към България и това мнозинство не можа да защити България пред Европа и българския народ да получи това, което му се полага", заяви лидерът на БСП. 

Да се каже, че предложението за влизане на България във „въздушния Шенген“ е две-трети от пътя, е невярно. Това каза по БНТ председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той допълни, че по думите на управляващите е трябвало да влезем в Шенген до Нова година, но няма да влезем. Йорданов обяви, че кабинетът не защитава българския национален интерес. Той обвини Австрия за това, че си позволява да поставя допълнителни условия за влизането на България в Шенген, сред които приемането в страната ни на афганистански и сирийски бежанци.
Йоана Димитрова/БТА