/ БГНЕС
"За нас новините за Шенген не са добри. Това е подхвърляне на трохи. Ние сме равноправен член на ЕС и не искаме България да бъде третирана като второстепенна страна и българският народ като втора ръка народ. Изпълнили сме всички изисквания и трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген. Това, че ще бъдем приети само по въздух е временно решение, което може да стане и постоянно и завинаги". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Само транспортният бранш губи от това близо 100 млн. лв. годишно, хиляди хора стоят по границите и чакат. Това е несправедливо отношение и държим българското правителство и мнозинството, което управлява, да вземе много по-твърда позиция и да отстоява българския интерес такъв, какъвто е", добави Нинова.

Росен Желязков: Австрия не може да ни налага условия за Шенген

Тя е категорична, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса има ли поставено към нас изискване да приемаме квоти от бежанци от Европа към България. Нинова коментира, че този слух върви и ако се окаже истина, то това би било по думите й “абсурдно”.

Според нея България не трябва да се задоволява с въздушното пространство на Шенген, а напротив да работи за пълноправно членство.

Тя отказа да коментира идеята на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за отлагане на газовата такса, както и по отношение на предложението на двете управляващи партии, сделката за покупка на “Лукойл” да бъде финализирана само с одобрението на НС. Нинова напомни, че по начало те са били против въвеждането на такса за транзит на руски газ.
БГНЕС