Шеф определя заплатите на служителите си според успеха на децата им в училище. Условието е учениците да изкарват само петици и шестици и да нямат неизвинени отсъствия. Нестандартният подход вече дава резултати - само за 3 месеца броят на отличниците се повишил двойно, предава NOVA.

Идеята за бонус към заплатата идва случайно - след среща на бизнесмена Йоско Алипиев с един от служителите му, който дошъл на работа с дъщеря си.

„Попитах детето дали ходи на училище и дали знае стихотворение, то почна да казва стихче, стигна донякъде и спря. Дадох й лакомства и й казах, че ако научи цялото стихотворение ще има повече лакомства и награди за нея”, разказа Йоско. След седмица детето отново се връща.

Шеф раздаде 10 милиона долара коледни бонуси (ВИДЕО)

„Изрицитира цялото стихотворение като войник. Аз бях много щастлив от това, че съм я накарал да седне и да учи”, каза още Йоско.

Оттогава всеки месец служителите на Йоско, чиито деца изкарват петици, получават увеличение на заплатата с 50 лева. А ако получават само 6-ци, парите скачат със 100 лева. И в двата случая обаче учениците не трябва да имат отсъствия.

Работодател въведе 4-дневна работна седмица, служителите във възторг

От социалното министерство твърдят, че не знаят за друг подобен случай у нас. Надяват се обаче примерът да бъде последван. Така освен учителите, полицията и социалните работници в битката за задържане на децата в клас, ще има още един помощник - работодателите. Сега мерките включват от подкрепа за намиране на жилище и учебни пособия до спиране на помощите.

„Когато става въпрос за деца от уязвими групи, се работи и по отношение на лингвистична подготовка, уроци по български, работи се с родителите, правим и изнесено бюро по труда, за да можем да стимулираме родителите през децата да си търсят работа”, заяви Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

За последните три години по механизма за задържане на децата в училище са открити и върнати над 40 хиляди ученици.
NOVA