/ iStock/Getty Images
Болница в Стара Загора е отказала прием на малко дете със задух посреднощ. Това става ясно от писмен отговор на здравното министерство на запитване на Dariknews.bg.

Оттам обаче уточняват, че липсват данни детето да е било с установена COVID-инфекция.

Пръв за случая съобщи директорът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ д-р Георги Деянов, който не скри възмущението си и посочи, че се проверява случай на отказана медицинска помощ на малко дете със задух.

Проверяват скандален отказ на медицинска помощ на дете със задух

„Има становище, което е публикувано на сайта на агенцията – COVID-19 не може да е причина да се откаже прием на пациент. Всеки трябва да бъде приет“, каза той преди дни в национален ефир.

От здравното министерство съобщават, че със заповед на изпълнителния директор на Агенцията е възложена проверка, която се извършва в момента за изясняване на фактите и обстоятелствата по случая.

Няма други постъпили сигнали за затруднения при хоспитализацията на деца със здравословни проблеми, добавят от там.

Д-р Георги Деянов преди дни каза още, че в много кратък срок Агенцията е получила много сигнали и оплаквания, свързани с приема в лечебните заведения.

Получени са около 80 сигнала, свързани с коронавирус, и в момента текат 133 активни проверки. Проверява се и скандалният случай, при който 72-годишен мъж с COVID-19 почина в болницата в Своге, след отказ да бъде приет в София.