/ Gulliver/Getty Images
Българският лекарски съюз започва кампания по координирано набиране на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на нуждаещите се болници у нас. Това съобщават от БЛС.

В условията на втора, много по-силна вълна от COVID-19, лечебните заведения в страната са пред прага на кадрови колапс. Всеки ден в страната се заразяват все повече медицински специалисти, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя навременна и пълноценна медицинска грижа, не само за пациентите болни от COVID-19, посочват от БЛС.

Обмислят други начини на връчване на предписанията за карантина (ВИДЕО)

"В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение", заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

"Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза, ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент", е допълнил д-р Маджаров.

Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целия този процес е изключително хаотичен и неурегулиран, смятат от съсловната организация. "Именно това е причината да организираме кампания по координирано набиране на доброволци, където всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани", аргументира кампанията председателят на БЛС.

Апел за помощ: ВМА търси доброволци срещу COVID-19

Всяко лечебно заведение ще трябва да попълни генериран формуляр за набиране на доброволци. Информацията, която ще трябва да бъде подадена от болниците е телефон и имейл за връзка, брой необходими доброволци, основни компетенции - санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа, делегирани дейности на доброволците, варианти за финансова компенсация.

Студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в "корпоративния профил" на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани конкретните критерии и нужди за доброволческия труд.

БЛС ще направи всичко възможно административните пречки пред студентите да доброволстват, да бъдат елиминирани, заявяват от организацията. "Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усилия лекарите в болниците", е коментирал още д-р Маджаров.