Целта е да бъде освободен човешки ресурс от РЗИ-тата, които да се насочат към по-стриктното и качественото изпълняване на противоепидемичните мерки
Здравните власти обмислят друг начин на предаване на предписанията за карантина, тъй като Регионалните здравни инспекции в страната вече са ръба на капацитета си, търсят се и доброволци. Това обяви пред NOVA здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна помощ, то трябва хората да работят спокойно, а не под натиск. В много РЗИ-та в страната колегите имат нужда от помощ, търсим доброволци, търсим други начини за връчване на предписанията. В София служители бяха изведени от системата по здравословни причини. Трима души трябваше да изготвят и дадат над 2000 предписания", каза той. Ангелов даде пример с Германия, която смята дори да спрат връчването на предписания и търсят алтернативи.

Проф. Ангелов: Covid-19 се разпространява дифузно, очаква ни тежка зима

Самият той е получил своето предписание онлайн и е вкаран в системата, а алтернативните начини за предписанията ще са необходими, за да се освободи човешки ресурс от РЗИ, които да следят по-стриктно мерките.

Прогнозите около коронавируса са много трудни за правене, защото все още има много неизвестни. Към момента разполагаме с достатъчно легла. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тези места обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче в момента са недостатъчно”, обяви той.
Проф. Ангелов посочи, че вниманието и усилията сега са насочени към лечебните заведения и в тяхното преструктуриране.

„Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операции. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ”, каза здравният министър.

Без публика по стадионите, фенове само на София Оупън

По думите му нито е мислена, нито е подготвяна, нито ще бъде направена такава поправка в заповедта за 10-дневната карантина за контактните лица на доказан случай на COVID-19, която да облагодетелства политици, коментира. 10 дни от деня на контакта, посочи Ангелов. А на въпрос дали президентът Румен Радев трябва да е под карантина заради контакта си с полския президент Анджей Дуда, който е с положителен PCR тест за COVID-19, отговорът беше следният – ако е имал в последните 10 дни контакт с доказан случай на COVID-19, трябва да е под карантина. Органите на РЗИ поставят под карантина или я вдигат – не мога да твърдя дали президентът е под карантина или не, обобщи Ангелов. Относно оставката на директора на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че тя подадена по лични причини и няма общо с карантината на политици.
 
Проф. Костадин Ангелов коментира последните въведени мерки и дали те са достатъчни.

„В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Имахме обсъждания с множество експертни съвети, лекари и директори на болници. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайл”, каза той. 

Министърът е на мнение, че мерките не са закъснели и подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

„Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти”, допълни проф. Ангелов.

 
NOVA