Близо половината българи не одобряват закриването на БАН
Близо половината българи не одобряват закриването на БАН / Sofia Photo Agency
Близо половината българи не одобряват закриването на БАН
36161
Близо половината българи не одобряват закриването на БАН
  • Близо половината българи не одобряват закриването на БАН

40% от българите не одобряват закриването на Българската академия на науките. Това сочат данни от социологическо изследване на "Сова Харис" сред 1000 души над 18-годишна възраст. Проучването е направено в периода 2-9 декември и е поръчано от БАН, съобщи Атанас Атанасов - заместник-председател на академията.

42 на 100 от запитаните са отговорили, че според тях зад атаките срещу БАН стоят интереси към нейните имоти. 45% пък са отговорили, че не могат да преценят.

Ето какви още резултати от проучването представи Атанасов: „БАН тряба ли да се запази като национален център? Това е много важен въпрос, тъй като знаете какви са идеите - институтите на БАН да се разпръснат по министерства и университети. Тук обаче получаваме много категорична информация, че българинът държи академията да се запази като национален център за научно изследване, подобно на такива центрове, каквито има в Европа, които вече до болка ги знаете. Само 4,4 на сто са за децентрализация, тоест наистина да стане това, което сега се предлага от страна на мнозинството. Българският народ вижда институтите на академията като автономна организация, наречена Българска академия на науките. Може би да се разглежда като национален център за научни изследвания, но всичко това да бъде автономна организация, тъй като да се управлява науката от управляващите е трудна задача".