Близнашки: Скъсяването на мандата на ВСС значи подчинение на изпълнителната власт
Близнашки: Скъсяването на мандата на ВСС значи подчинение на изпълнителната власт / снимка: БГНЕС

Нямам мечта да попадна в Конституционния съд. На три пъти досега ми е предлагано, но не съм приемал, защото през всичките тези години на мен ми се е налагано да защитавам КС. Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки.

Според него явното гласуване и скъсяването на мандата на ВСС означават поставяне на съдебната власт в подчинение на изпълнителната, на силните на деня и това погазва конституционния принцип на независимост на съдебната власт.

Близнашки подчерта, че мандатът на КС е 9 години, за да бъде той независим от онези фактори, които формират състава. Точно поради тази причина Близнашки смята, че гласуването трябва да бъде тайно. „Опасността за съдебната система е изключително голяма. Затова казвам, че съдебната реформа е изнасилване на Конституцията”, обясни Близнашки.

По отношение на задочния си спор с правосъдния министър Христо Иванов, Близнашки поясни, че двамата са си говорили по всички въпроси, свързани с реформата. „Иванов започна с една погрешна идея още преди година - избирането на главния прокурор от Народното събрание, а според мен това е изключено. Приемливо е разделянето на ВСС на две камари”, каза още той.