Бивш полицейски шеф: Светлозар Лазаров е знаел за операцията „Червеи”
Бивш полицейски шеф: Светлозар Лазаров е знаел за операцията „Червеи” / netinfo

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил уведомен още в началото на миналата година за действията на агенти на ДАНС, които в рамките на скандалната разработка „Червеи” месеци наред са имали достъп до секретен сървър на полицията в Бургас, съдържащ данни за криминалните регистрации.

Това обяви бившият шеф на Областната дирекция на МВР в града Милен Димитров, който бе поканен на изслушване по случая от парламентарната вътрешна комисия в четвъртък, пише mediapool.bg.

Твърдението на Димитров опровергава многократните обяснения на Лазаров, че никога не е бил в течение на случващото се по „Червеи” и дори разбрал за съществуването й от медиите. То идва и на фона на намерението на премиера Бойко Борисов да не прави промени по върховете на службите.

Светлозар Лазаров не знаел нищо за разработката „Червеи”

Милен Димитров оглави ОДП-Бургас в началото на мандата на Цветан Цветанов в МВР през 2009 г., но в момента не е служител на силовото ведомство, тъй като през август 2014 г. демонстративно бе уволнен от тогавашния министър Цветлин Йовчев.

Изявлението на бившия полицейски началник съвпадна с отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.

Искането за отстраняването й бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров с мотива, че срещу нея тече разследване, по което са заподозрени и няколко служители на МВР и ДАНС, като засега бе споменат само бившият шеф на „Вътрешна сигурност” в МВР и настоящ зам.-шеф на звеното за СРС в ДАНС Тодор Костадинов.

Успоредно с това комисиите за контрол на службите и СРС-тата и по вътрешна сигурност и обществен ред проведоха изслушвания на работилите по „Червей” в службите. Депутатите първо разговаряха с четирима агенти на ДАНС, сред които и шефът на звеното, експлоатиращо СРС-та в агенцията (бел.ред. Дирекция „Технически операции”) - Иван Бонев.

Борисов препоръча констатациите за „Червей" да се сложат на масата на ВСС

По-късно двама служители на „Вътрешна сигурност” в МВР се явиха във вътрешната комисия включително и Милен Димитров. Изслушванията на повечето от тях обаче се оказаха напълно безсмислени. През последните няколко дни те са били разпитвани в прокуратурата, където са подписали декларации, че няма да коментират никакви подробности по случая иначе подлежат на наказателна отговорност за разгласяване на следствена тайна.

По време на заседанието на вътрешната комисия стана ясно още, че е бил поканен и разследваният Тодор Костадинов, който в момента е зам.-шеф на „Технически операции” в ДАНС. Владимир Писанчев обаче изпратил писмо до Атанасов, според което подчиненият му не може да се яви, тъй като същия ден е излязъл в болнични.

След заседанието шефът на комисията коментира, че с колегите му тепърва ще преценяват кого още да поканят по случая, тъй като в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата има информация, че "Червеи" е била реализирана и в областните дирекции на полицията във Варна и Шумен.