Изборният ден в Благоевград приключи с 28.46 процента избирателна активност, съобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски.

Броят на избирателите, отишли до урните на балотажа на частичния местен вот за кмет на общината, е 18 645 гласоподаватели от общо 65 500 имащи право на глас, посочва БТА.

Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас.

Благоевград избира кмет на втори тур

Три жалби и един сигнал по телефона са постъпили в ОИК - Благоевград през днешния ден.

Всички са проверени от членове на общинската избирателна комисия, посочи Йордан Симонски.

Подменят три от машините на частичните кметски избори в Благоевград

Проблеми с машините за гласуване през днешния ден не е имало, като се изключат сигнали от няколко от секциите за гласоподаватели, които издърпват разписката предварително. Това е причинило набиране на ролката вътре и проблеми с ножа, който отрязва разписката, съобщиха от ОИК - Благоевград.

За да се избегне проблемът е дадено указание до всички секционни комисии да инструктират избирателите да не бързат да издърпват разписката от машината. След указанията подобен проблем не е имало през изборния ден. Не е имало и преустановяване на машинния вот и преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, допълни Йордан Симонски.

Рекордно ниска избирателна активност на кметските избори в Благоевград
 
БТА