/ БТА
Изборният ден приключи с 27.76% активност
В Благоевград се проведе частичен местен вот с изцяло машинно гласуване. Заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски съобщи на брифинг, че изборният ден е приключил в 20.15 часа.

Избирателната активност е 27.76 процента. От 65 502 жители на общината имащи право на глас, до избирателните урни пред днешния ден са отишли малко над 18 хиляди.

Без проблеми е преминал машинният вот. За първи път вотът беше изцяло с машина в секциите над 300 избиратели, а за Благоевград това означава 120 секции с машина и само двадесет, в които се е гласувало с хартиена бюлетина. В 54 от секциите са поставени по две машини.

Председатели и членове на секционни комисии заявиха, че машинното гласуване не е затруднило хората, които са отишли до урните, независимо от тяхната възраст. В сутрешните часове на изборния ден по-активни са били по-възрастните хора, а членовете на СИК са обяснявали методиката на гласуване с машина. Активност от по-младите жители на града се е отчела в последните часове на деня.

"През целия ден не е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение на изборния процес до Общинската избирателна комисия", обяви заместник-председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл спокойно.
БТА