/ IStock
Това се налага заради проблеми с отчитането на гласовете
"Бюлетините, които пристигнаха в Благоевград са точно толкова, колкото бяха и на първи тур, а именно 73 700", каза адв. Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия-Благоевград.

Рекордно ниска избирателна активност на кметските избори в Благоевград

Той обясни, че Изборният кодекс задължава да се работи по утвърден тираж и схема - там, където има секции с машинно гласуване могат да бъдат отпечатани до 100 % от броя на избирателите, а там, където има секции с гласуване на хартия, трябва да бъдат отпечатани 100 % от броя плюс 10 % резерв.

„Секционните избирателна комисии остават 140 на брой, от които една е в Дома за стари хора в кв. „Струмско“. Запазва се броят на членовете, както и местонахождението на секционните избирателни комисии. Запазва се броят на секциите с машинно гласуване, както и броят на машините.

73 700 са отпечатаните бюлетини за частичните избори в Благоевград

Тоест, в една и съща обстановка, що се отнася до броя на секциите, ще проведем втория тур от изборите, насрочени за 4 юли“, каза още адв. Бусаров. Той уточни, че изборните книжа, след края на изборния ден, отново ще се предават в Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград. „Организацията около изборите остава същата, както беше на първи тур.

На 3 юли в 13.30 часа започва предаването на книжата и материалите по секциите, заедно с машините. Това ще се случва по график. В неделя, след като приключи изборния ден, отново ще чакаме колегите в театъра.

Пристигат бюлетините за частичните кметски избори в Благоевград

Мисля, че организацията вече ни е добре позната, функциите са разпределени, така че се надявам до полунощ да бъдем готови с приемането на протоколите, за да може в ранните часове на понеделник да обявим изборните резултати“, добави още председателят на Общинска избирателна комисия-Благоевград.

Общият брой на машините, които са осигурени за изборите, е 174 в 120 секции. „Имаме уверението на колегите от ЦИК и от „Сиела“, че три от машините, които имаха проблеми при отчитането в първия тур ще бъдат подменени и няма да се ползват при това гласуване.

Надяваме се, че няма да имаме проблеми и при отчитането на резултати“, подчерта адв. Бусаров. Броят на избирателите, имащи право на глас се запазва почти същия - 65 502 плюс още около 10 нови избиратели, които между първи и втори тур са навършили пълнолетие.
Агенция "Фокус"